2. El feminisme és el conjunt d'idees i accions que busca afavorir els interessos de les dones per tal de modificar posicions de desigualtat i violència respecte els homes . Reclama gaudir dels mateixos drets i deures que gaudeix l’home i proclama la promoció dels drets de les dones. Malgrat que moltes líders feministes són dones, no totes les dones són feministes i no totes les persones feministes són dones. En qüestions polítiques, si bé el dret al vot es va anar guanyant durant el segle XX gràcies als moviments sufragistes, a principis del segle XXI no existeix cap país amb paritat en gènere en les legislatures.
3. El 1791 Olympe de Gouges va fer la "Declaració dels Drets de la Dona i la Ciudadana"
4. Líders feministes dels inicis del moviment Portada de l’obra de Mary Wollstonecraft, Vindicació dels drets de la dona Elisabeth Candy Stanton Lucy Stone Clara Zetkin
5. El dia Internacional de la dona se celebra en record de les obreres de Sirtwood Cotton (EEUU) que van ocupar pacíficament la fàbrica per reivindicar els seus drets i van morir cremades.
11. Algunes escriptores i oradores feministes Virginia Wolf Frederica Montseny Mercè Rodoreda Simone de Beauvoir Montserrat Roig
12. Bertha von Suttner, primera dona Nobel de la Pau (1905) per la novel·la Deposeu les armes! Maria Skłodowska o Marie Curie (Varsòvia, Polònia 1867 – Sallanches, França 1934) fou una física i química i polonesa, una pionera en els primers temps de l'estudi de les radiacions. Va rebre el premi Nobel de Física juntament amb el seu marit el 1903.
18. Escriptores que van usar pseudònim masculí Fernán Caballero George Sand Víctor Català George Eliot
19. George Sand pseudònim d' Amandine Aurore Lucile Dupin , més tard baronessa Dudevant , (París, 1 de juliol de 1804 - 8 de juny de 1876) Gustave Flaubert va dir sobre ella: « Calia conèixer-la com jo la vaig conèixer per a saber quant hi havia de femení en el cor d'aquest gran home » Cada vegada dissimulava menys el seu gust pels vestits masculins, tot i que continuava vestint-se de dona per a les ocasions. Aquesta «disfressa» li permetia circular amb llibertat pertot París (fumant pipa) Fou precursora del feminisme.
20. Fernán Caballero (Morges, Suïssa, 1796 – Sevilla, España, 1877) era el pseudònim utilitzat per l’escriptora espanyola Cecilia Böhl de Faber y Larrea Una de les seves novel·les més cèlebres és La gaviota on va introduir el costumisme
21. Pseudònim de l’escriptora catalana Caterina Albert i Paradís (l’Escala, 1869-1966) Es relaciona amb el moviment del Modernisme i és autora d'una de les seves obres literàries cabdals, la novel·la Solitud , el 1905. Adoptà el pseudònim masculí com a conseqüència de l'escàndol que va provocar La infanticida entre el jurat dels Jocs Florals d'Olot (1898), obra que desestimaren —tot i reconèixer-ne la qualitat— per trobar-la massa agosarada provenint d'una noia. Imatge de l’autora i autoretrat de joventut Víctor Català
22. George Eliot Pseudònim de l’escriptora britànica Mary Ann Evans (Astley 1819- Londres 1880) Va usar pseudònim per aconseguir que la seva feina fos vista seriosament i no com la d’una senyoreta que es dedicava a escriure per passar l’estona i per evitar l’escàndol de la seva relació amb un periodista casat. És autora de les novel·les Middlemarch , Escenes de la vida clerical i El molí del Floss entre d’altres.
23. GEMMA LIENAS: Des de 1985, Gemma Lienas ha escrit i publicat un gran nombre d’obres literàries destinades a adults, joves i infants. Un dels seus personatges més coneguts és la Carlota, protagonista d’alguns dels seus llibres com: ‘ El diari lila de la Carlota ’, Destaquen també novel·les com: ‘ Atrapada al mirall’ o ‘ Bitllet d’anada i tornada ’, centrades en conflictes psicològics. Com a activa feminista, també ha escrit assaigs sobre diferents temes lligats al món de la dona, per exemple: ‘ Rebels, ni putes ni submises ’ o ‘ Pornografia i vestits de núvia ’.
24. La lectura del llibre El diari lila de Carlota ens ha fet adonar que ens hem de posar les ulleres liles i aturar tota mena de discriminacions cap a les dones.