際際滷

際際滷Share a Scribd company logo
Presentacions  Criteris formals per al disseny de diapositives PowerPoint Impress Keynote
1. Abans de comen巽ar El powerpoint 辿s un suport per a lexposici坦, no 辿s lexposici坦. El protagonista de lexposici坦 辿s la idea, el tema, el missatge; no ho 辿s la presentaci坦. Has dincloure en el powerpoint informaci坦 clau (textual i grfica) i ampliar-la oralment.  Powerpoint 辿s leditor de Microsoft. Impress 辿s el dOpenoffice. Keynote, el de Mac.
油
2. Composici坦  La  simplicitat  辿s la mxima sofisticaci坦 (Leonardo da Vinci). Ha dhaver-hi sempre espais en blanc, no cal carregar tota la diapositiva amb text o imatges. Inclou un 鱈ndex al principi. Aix鱈 lespectador estar sempre orientat.
油
La diapositiva ha de respirar
ndex Abans de comen巽ar Composici坦 Plantilles i Clip-art Contingut Imatges i fotografies Efectes i transicions So i v鱈deo Llegibilitat Exposici坦 Llengua Altres consells
2. Composici坦 Divideix la presentaci坦 en segments clars i digeribles. Fes t鱈tols a la part superior i que destaquin. Han de ser clars i concisos. Pots organitzar num竪ricament els t鱈tols, els apartats i les diapositives.
El t鱈tol 辿s la porta dentrada La mida de la lletra indica jerarquies 1.1. Als t鱈tols ser m辿s grans que al text 1.2. La numeraci坦 ordena lexplicaci坦 1.2.1. Per嘆 no cal abusar dels subtemes 1.2.2. Ens podr鱈em perdre entre la numeraci坦 1.3. Els  bullet points  tamb辿 s坦n 炭tils 1.3.1. Sobretot, per fer llistes i enumeracions 1.3.2. Per嘆 no se nha dabusar
3. Plantilles i Clip-art Les plantilles s坦n models predissenyats que podrien coincidir amb les dels teus companys. Sigues original i fes el teu propi disseny. No cal que sigui espectacular ni complicat. Clip-art ofereix imatges massa senzilles,  infantils, pobres i tamb辿 estandaritzades.
Clip-art pffffff
4. Contingut Lobjectiu 辿s comunicar, no entretenir ni distreure. Com m辿s simple sigui el missatge, millor sentendr. s recomanable que hi hagi una idea central per diapositiva, sobre la qual cal construir lexplicaci坦. El t鱈tol de la diapositiva ha de ser revelador.
! una  idea per diapositiva
4. Contingut Moltes idees per diapositiva saturen lexplicaci坦 i confonen el missatge.  Elimina tot linnecessari. Quedat amb less竪ncia. Lexc辿s dinformaci坦 en pantalla provoca sobrecrrega cognitiva.
! poc  text,  mida  gran Tu decideixes el que 辿s important
5. Imatges i fotografies Les imatges s坦n un poder坦s mitj de comunicaci坦. Capten latenci坦 i reforcen lexplicaci坦. Fes-ne servir com a m鱈nim una per diapositiva.  Cap diapositiva ha de contenir nom辿s text. Combina imatge i text. Flickr ofereix imatges de lliure 炭s.
! fotografies  que ocupin  tota  la  diapositiva
a  compfight .com trobars  milers de fotos  de  flick r
5. Imatges i fotografies Fes servir imatges pr嘆pies, ja que sens dubte s坦n les millors per al teu treball i li donaran personalitat. Compte amb la resoluci坦. Si 辿s molt baixa, la imatge et sortir borrosa o pixelada. Sentenen per imatges les fotografies, els grfics i els dibuixos. Evita les grfiques amb massa detalls. Simplifica-les.
Algunes imatges perdran resoluci坦 quan les ampli誰s. No les deformis, has de mantenir sempre les proporcions
油
油
油
Grfiques impactants Fcils de recordar
6. Efectes i transicions Poden arribar a alentir lexposici坦 i a cansar lespectador. s millor estalviar-nos-els o ser moderat en el seu 炭s.  Si optes per utilitzar-ne, cal usar sempre  el mateix tipus danimaci坦 o transici坦 al llarg de tota la presentaci坦.
7. So i v鱈deo Tingues en compte que tant el so com el v鱈deo s坦n molt dif鱈cils dexportar amb larxiu quan puges la teva presentaci坦 a internet o te la graves al llapis de mem嘆ria. Pot ser, doncs, que et quedis sense aquest recurs en plena explicaci坦. Per tant, 辿s desaconsellable utilitzar-los en un powerpoint, per嘆 no fora.
8. Llegibilitat Fes servir fons clars i lletres fosques o viceversa. El contrast cromtic entre lletra i fons 辿s imprescindible. No fer-ho aix鱈 ha destar justificat i la llegibilitat ha de quedar garantida. La varietat de colors al text no 辿s agradable. Fes servir una sola tipografia per a tota la presentaci坦. Mxim, dues, amb funcions diferents.
Mala llegibilitat Colors poc contrastats Diversitat   de colors  en   un mateix text Colors freds  amb  colors clids
8. Llegibilitat No abusis dels  bullet points . Utilitza la mida del text per mostrar-ne la importncia i la jerarquia. Es recomana fer servir un cos de 28 a 32 punts per al text i de 36 a 44 per als t鱈tols. Tingues en compte linterlletrat i linterliniat.
La font i la mida s坦n importants
Bullet points Qu竪 s坦n els  bullet points ? Aix嘆 que veus aqui mateix I que serveix dexemple... ...del que no sha de fer. Utilitzals nom辿s a les llistes.
Els bullet points limiten la teva organitzaci坦
8. Llegibilitat No posis elements decoratius aliens al tema.  Es recomanen tipografies sense grcia i de pal sec com Arial,  Tahoma  o  Verdana . No es recomanen tipografies com Bradley Hand ITC, Curlz MT o Script. No facis servir tipografies informals i lletges, com la Comic Sans o les que imiten lescriptura manual.
> 28 Text
Pal sec o sans serif Romana amb serif Estil manuscrit
油
油
8. Llegibilitat No facis servir m辿s de tres colors i combinals adequadament (clids amb clids, freds amb freds). No utilitzis els colors primaris (RGB), ja que brillen i cansen la vista. Compte amb els fons complexos o amb trames. Dificulten la lectura.
Aquest fons impedeix que sentengui el text! Aquest fons impedeix que sentengui el text! Aquest fons impedeix que sentengui el text! Aquest fons no impedeix que sentengui el text!
油
9. Exposici坦 No llegeixis la diapositiva. Nom辿s 辿s un suport visual, una guia per a lespectador. No tapis la pantalla de projecci坦 amb el teu cos. No donis lesquena al p炭blic per mirar la pantalla. Se suposa que lhas fet tu i que no necessites mirar-la cont鱈nuament. Tampoc entris en la zona de projecci坦.
油
油
Tu i la pantalla aneu per separat
10. Llengua Hi ha dhaver poc text, per嘆 ha de ser de qualitat i absolutament correcte. No pot haver-hi faltes dortografia ni errors gramaticals. Pots utilitzar el corrector.  Tampoc en el teu discurs oral (compte amb els mots crossa). Fes servir un registre estndard. Si hi inclous tecnicismes, explican el significat.
www.softcatala.org
11. Altres consells Cal ajustar b辿 el nombre de diapositives al temps previst per a lexposici坦.  Dedica aproximadament un minut a cada diapositiva.  La regla del 6x6: no facis m辿s de 6 l鱈nies per diapositiva i mira que cada l鱈nia no tingui m辿s de 6 paraules. Tamb辿 hi ha la regla del 8x8.
11. Altres consells La regla del 10x20x30: fes 10 diapositives, no tardis m辿s de 20 minuts i no hi posis fonts menors de 30 punts. Porta la presentaci坦 gravada en dos suports (llapis de mem嘆ria, internet, disc, disc dur) per si en fall辿s un. En cas que spigues la versi坦 del programa que llegir el teu arxiu a lhora dexposar, graval en aquesta versi坦.
M竪tode Kawasaki S  L  I  D  E  S minuts mida de  lletra
I per acabar: Resum Nous reptes Agra誰ments Preguntes

More Related Content

Presentacions

  • 1. Presentacions Criteris formals per al disseny de diapositives PowerPoint Impress Keynote
  • 2. 1. Abans de comen巽ar El powerpoint 辿s un suport per a lexposici坦, no 辿s lexposici坦. El protagonista de lexposici坦 辿s la idea, el tema, el missatge; no ho 辿s la presentaci坦. Has dincloure en el powerpoint informaci坦 clau (textual i grfica) i ampliar-la oralment. Powerpoint 辿s leditor de Microsoft. Impress 辿s el dOpenoffice. Keynote, el de Mac.
  • 3.
  • 4. 2. Composici坦 La simplicitat 辿s la mxima sofisticaci坦 (Leonardo da Vinci). Ha dhaver-hi sempre espais en blanc, no cal carregar tota la diapositiva amb text o imatges. Inclou un 鱈ndex al principi. Aix鱈 lespectador estar sempre orientat.
  • 5.
  • 6. La diapositiva ha de respirar
  • 7. ndex Abans de comen巽ar Composici坦 Plantilles i Clip-art Contingut Imatges i fotografies Efectes i transicions So i v鱈deo Llegibilitat Exposici坦 Llengua Altres consells
  • 8. 2. Composici坦 Divideix la presentaci坦 en segments clars i digeribles. Fes t鱈tols a la part superior i que destaquin. Han de ser clars i concisos. Pots organitzar num竪ricament els t鱈tols, els apartats i les diapositives.
  • 9. El t鱈tol 辿s la porta dentrada La mida de la lletra indica jerarquies 1.1. Als t鱈tols ser m辿s grans que al text 1.2. La numeraci坦 ordena lexplicaci坦 1.2.1. Per嘆 no cal abusar dels subtemes 1.2.2. Ens podr鱈em perdre entre la numeraci坦 1.3. Els bullet points tamb辿 s坦n 炭tils 1.3.1. Sobretot, per fer llistes i enumeracions 1.3.2. Per嘆 no se nha dabusar
  • 10. 3. Plantilles i Clip-art Les plantilles s坦n models predissenyats que podrien coincidir amb les dels teus companys. Sigues original i fes el teu propi disseny. No cal que sigui espectacular ni complicat. Clip-art ofereix imatges massa senzilles, infantils, pobres i tamb辿 estandaritzades.
  • 12. 4. Contingut Lobjectiu 辿s comunicar, no entretenir ni distreure. Com m辿s simple sigui el missatge, millor sentendr. s recomanable que hi hagi una idea central per diapositiva, sobre la qual cal construir lexplicaci坦. El t鱈tol de la diapositiva ha de ser revelador.
  • 13. ! una idea per diapositiva
  • 14. 4. Contingut Moltes idees per diapositiva saturen lexplicaci坦 i confonen el missatge. Elimina tot linnecessari. Quedat amb less竪ncia. Lexc辿s dinformaci坦 en pantalla provoca sobrecrrega cognitiva.
  • 15. ! poc text, mida gran Tu decideixes el que 辿s important
  • 16. 5. Imatges i fotografies Les imatges s坦n un poder坦s mitj de comunicaci坦. Capten latenci坦 i reforcen lexplicaci坦. Fes-ne servir com a m鱈nim una per diapositiva. Cap diapositiva ha de contenir nom辿s text. Combina imatge i text. Flickr ofereix imatges de lliure 炭s.
  • 17. ! fotografies que ocupin tota la diapositiva
  • 18. a compfight .com trobars milers de fotos de flick r
  • 19. 5. Imatges i fotografies Fes servir imatges pr嘆pies, ja que sens dubte s坦n les millors per al teu treball i li donaran personalitat. Compte amb la resoluci坦. Si 辿s molt baixa, la imatge et sortir borrosa o pixelada. Sentenen per imatges les fotografies, els grfics i els dibuixos. Evita les grfiques amb massa detalls. Simplifica-les.
  • 20. Algunes imatges perdran resoluci坦 quan les ampli誰s. No les deformis, has de mantenir sempre les proporcions
  • 21.
  • 22.
  • 23.
  • 25. 6. Efectes i transicions Poden arribar a alentir lexposici坦 i a cansar lespectador. s millor estalviar-nos-els o ser moderat en el seu 炭s. Si optes per utilitzar-ne, cal usar sempre el mateix tipus danimaci坦 o transici坦 al llarg de tota la presentaci坦.
  • 26. 7. So i v鱈deo Tingues en compte que tant el so com el v鱈deo s坦n molt dif鱈cils dexportar amb larxiu quan puges la teva presentaci坦 a internet o te la graves al llapis de mem嘆ria. Pot ser, doncs, que et quedis sense aquest recurs en plena explicaci坦. Per tant, 辿s desaconsellable utilitzar-los en un powerpoint, per嘆 no fora.
  • 27. 8. Llegibilitat Fes servir fons clars i lletres fosques o viceversa. El contrast cromtic entre lletra i fons 辿s imprescindible. No fer-ho aix鱈 ha destar justificat i la llegibilitat ha de quedar garantida. La varietat de colors al text no 辿s agradable. Fes servir una sola tipografia per a tota la presentaci坦. Mxim, dues, amb funcions diferents.
  • 28. Mala llegibilitat Colors poc contrastats Diversitat de colors en un mateix text Colors freds amb colors clids
  • 29. 8. Llegibilitat No abusis dels bullet points . Utilitza la mida del text per mostrar-ne la importncia i la jerarquia. Es recomana fer servir un cos de 28 a 32 punts per al text i de 36 a 44 per als t鱈tols. Tingues en compte linterlletrat i linterliniat.
  • 30. La font i la mida s坦n importants
  • 31. Bullet points Qu竪 s坦n els bullet points ? Aix嘆 que veus aqui mateix I que serveix dexemple... ...del que no sha de fer. Utilitzals nom辿s a les llistes.
  • 32. Els bullet points limiten la teva organitzaci坦
  • 33. 8. Llegibilitat No posis elements decoratius aliens al tema. Es recomanen tipografies sense grcia i de pal sec com Arial, Tahoma o Verdana . No es recomanen tipografies com Bradley Hand ITC, Curlz MT o Script. No facis servir tipografies informals i lletges, com la Comic Sans o les que imiten lescriptura manual.
  • 35. Pal sec o sans serif Romana amb serif Estil manuscrit
  • 36.
  • 37.
  • 38. 8. Llegibilitat No facis servir m辿s de tres colors i combinals adequadament (clids amb clids, freds amb freds). No utilitzis els colors primaris (RGB), ja que brillen i cansen la vista. Compte amb els fons complexos o amb trames. Dificulten la lectura.
  • 39. Aquest fons impedeix que sentengui el text! Aquest fons impedeix que sentengui el text! Aquest fons impedeix que sentengui el text! Aquest fons no impedeix que sentengui el text!
  • 40.
  • 41. 9. Exposici坦 No llegeixis la diapositiva. Nom辿s 辿s un suport visual, una guia per a lespectador. No tapis la pantalla de projecci坦 amb el teu cos. No donis lesquena al p炭blic per mirar la pantalla. Se suposa que lhas fet tu i que no necessites mirar-la cont鱈nuament. Tampoc entris en la zona de projecci坦.
  • 42.
  • 43.
  • 44. Tu i la pantalla aneu per separat
  • 45. 10. Llengua Hi ha dhaver poc text, per嘆 ha de ser de qualitat i absolutament correcte. No pot haver-hi faltes dortografia ni errors gramaticals. Pots utilitzar el corrector. Tampoc en el teu discurs oral (compte amb els mots crossa). Fes servir un registre estndard. Si hi inclous tecnicismes, explican el significat.
  • 47. 11. Altres consells Cal ajustar b辿 el nombre de diapositives al temps previst per a lexposici坦. Dedica aproximadament un minut a cada diapositiva. La regla del 6x6: no facis m辿s de 6 l鱈nies per diapositiva i mira que cada l鱈nia no tingui m辿s de 6 paraules. Tamb辿 hi ha la regla del 8x8.
  • 48. 11. Altres consells La regla del 10x20x30: fes 10 diapositives, no tardis m辿s de 20 minuts i no hi posis fonts menors de 30 punts. Porta la presentaci坦 gravada en dos suports (llapis de mem嘆ria, internet, disc, disc dur) per si en fall辿s un. En cas que spigues la versi坦 del programa que llegir el teu arxiu a lhora dexposar, graval en aquesta versi坦.
  • 49. M竪tode Kawasaki S L I D E S minuts mida de lletra
  • 50. I per acabar: Resum Nous reptes Agra誰ments Preguntes