2. We leven in een informatiesamenleving waarin kennisontwikkeling en kennisdeling centraal staan. In het onderwijs moeten leerlingen leren hier op de juiste manier mee om te gaan: De leerling (en docenten en oop) moeten mediawijs worden.
3. De definitie van de Raad voor Cultuur luidt: Mediawijsheid staat voor het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.
4. Het zoeken, selecteren, interpreteren en verwerken van informatie. Dit zijn zogenoemde informatievaardigheden. bronnen mediatheek Ict-vaardigheden, oftewel het bedienen van de computer en het gebruik van diverse software. Kennis, houding en bewustzijn over verschillende sociale en maatschappelijke aspecten van ict-gebruik (gevaren van gebruik)
5. Er over praten, hoe gaan ze met de nieuwe media om? Leer de jongeren kritisch te zijn en zorg dat ze op de juiste manier gebruik maken van de nieuwe media Zet zelf nieuwe media in tijdens de lessen
6. Leerlingen handig zijn met de techniek van computers. Maar om te begrijpen wat ze lezen en zien, hebben ze uw hulp nodig. Jongeren regelmatig geconfronteerd worden met informatie die ze niet kunnen duiden of die ze niet prettig vinden. U kunt ze helpen een manier te zoeken om vervelende informatie te weren van het scherm.
7. De leerling zoekt alleen op plekken die hij kent. U kunt hem wijzen op het bestaan van andere bronnen. Uitleg Google code www.google.nl Belangrijk is dat leerlingen leren vastleggen van welke bronnen ze gebruik gemaakt hebben. Net als bij boeken
8. Leerlingen hebben weinig besef van mijn en dijn op internet als ze niet wordt uitgelegd wat copyright is, waarom het bestaat en welke rechten een schrijver heeft.
9. Veel jongeren hebben een plekje op het net waar ze informatie over zichzelf publiceren. Wat ze doen en beleven, hun naam en adres, fotos: een makkelijke manier om nieuwe leeftijdsgenoten te leren kennen. Maar ze beseffen zich vaak niet dat niet alleen medeleerlingen op internet zoeken naar vrienden.
10. Zoeken, selecteren, interpreteren en verwerken van gegevens (informatievaardigheden). Kennis met betrekking tot veiligheidsaspecten en mediawetgeving. Vaardigheden in het bedienen van de computer en andere digitale apparatuur (ict-vaardigheden).
11. Tips Geef de leerling de opdracht om twee bronnen met elkaar te vergelijken, de verschillen te benoemen en de beste bron te selecteren. Daag de leerlingen uit om in groepen bij een les of een lessenserie een bron te zoeken uit de traditionele media en 辿辿n uit de nieuwe media. Laat de leerlingen uit de andere groepen beoordelen welke bron de beste is. En vraag ze voor welke onderwerpen het best een bron gezocht kan worden uit oude en wanneer uit nieuwe media.
12. Tips Bekijk met de leerlingen een twijfelachtige informatiebron. Op www.leugens.nl vindt u nieuwsberichten met hele en halve onwaarheden, besproken door een journalist.
13. Geef leerlingen een lesopdracht die ze kunnen gebruiken om mee te doen met 辿辿n van de Kennisnet-wedstrijden: wedstrijden.kennisnet.nl. Laat ze een website of een game maken over een educatief onderwerp, of een echte film!
14. Tips Maak gebruik van de lessen over veilig gebruik van internet die op het web te vinden zijn. Een goed overzicht hiervan vindt u op veilig.kennisnet.nl. Vraag de leerlingen een les te maken voor de website i-respect: www.i-respect.nl .
15. Tips Laat leerlingen uit het vo of mbo een spel spelen over veilig gebruik van internet: digibewust
16. Tips Wijs leerlingen op het bestaan van sites op internet waar ongewenste activiteiten gemeld kunnen worden, zoals www.helpwanted.nl.