1. PRODUSE DIN LEMN PROIECT REALIZAT DE CATRE ELEVI : PRALIA FLORIN UNGUREANU STEFANEL NISTOR ALEXANDRU PROFESOR COORDONATOR:RADU-MIHAIL PINTILIE
2. LEMNUL Lemnul este o materie importanta pentru multe ramuri ale economiei, ca de exemplu: pentru constructii, pentru industria mobilei, pentru hartie si carton, pentru fibre si fire textile.
3. Lemnul se regaseste in circa 4000 de articole finite. Se prelucreaza specii de lemn de foioase: fag, stejar si in proportie mai mica paltin, frasin, plop, nuc, tei si din rasinoase brad si molid.
4. In Romania industria prelucratoare este foarte dezvoltata ca urmare a existentei unei mase lemnoase de buna calitate, precum si a existentei multor combinate, fabrici, a unei forte de munca de inalta calificare si a existentei unor investitii. In Romania exista si o traditie.
5. Densitatea - raportul dintre masa si volum. Densitatea este cuprinsa in limite largi de la 0,30?0,90g/cm3.
6. Romania se disting 6 clase, astfel: -lemn foarte greu cu densitatea mai mare de 0,80g/cm3: stejar, jugastru de Banat; -lemn greu cu densitatea intre 0,71-0,80 g/cm3: carpen, salcam, stejar; -lemn semigreu cu densitate intre 0,61-0,70 g/cm3: frasin, paltin, mesteacan;
7. -lemn semiusor cu densitate intre 0,51-0,60 g/cm3: nuc, castan; -lemn u尊or cu densitate intre 0,41-0,50 g/cm3: brad, molid; -lemn foarte usor cu densitate sub 0,41 g/cm3: plop, salcie.
8. Proprietati mecanice Se refera la rezistenta la tractiune, la compresie, la uzura, la despicare, duritatea lemnului. Proprietatile mecanice sunt influentate de directia de aplicare a fortei fata de orientarea fibroasa, de continutul de umiditate, de specia lemnoasa si de defectele lemnului.