2. RISCOS AMBIENTALSProcessos naturals amb intensitat catastr嘆fiques. Habituals en alguns medis naturals. Mort directa de m辿s 100.000 persones/any.LENTS: erosionsSOBTATS: terratr竪mols, aig端es..DESASTRES NATURALS (NATIONAL GEOGRAFIC):http://www.youtube.com/watch?v=XSpULeguwDs
3. Tipus de riscosATMOSFRICS: Sequeres, aiguats, vents, pedregades...GEODINMICS EXTERNS: esfondraments, erosi坦, desertitzaci坦...GEODINMICS INTERNS: Sismes, tsunamis i erupcions volcniques.
4. Gesti坦 ambientalAdministraci坦 adequada del medi ambient, minimitzant riscos i impactes, promovent una explotaci坦 racional dels recursos.MESURES PREVENTIVES: Eviten un conflicte ambiental. Ex. Ind炭stria amb mat竪ries primeres no contaminants.MESURES CORRECTORES: Corregeixen un possible conflicte ambiental. Ex. Regeneraci坦 dun bosc despr辿s de lexplotaci坦 de fusta.
5. Eines de gesti坦 ambientalAUDITORIA AMBIENTAL: Estudi de la situaci坦 ambiental duna instal揃laci坦 o activitat.AVALUACI DIMPACTE AMBIENTAL (AIA): Estudi dels impactes dun projecte, ex: Repoblacions forestals, ramaderia intensiva i extensiva, dragatges marins, centrals t竪rmiques, autopistes i autovies, ports...
6. Acords internacionals sobre impactes globalsPROTOCOL DE KYOTO (1997): Disminucions emissions CO2. (acords de m鱈nims)CAA DE BALENES. Des de 1986, morat嘆ria, excepte Jap坦, Noruega i Islndia (recerca cient鱈fica)http://www.youtube.com/watch?v=X1nJXb8Z7q0http://www.youtube.com/watch?v=4KRD8e20fBo
10. SISMICITATRepresenta la distribuci坦 dels sismes.El 90% es presenta a zones lim鱈trofes de les plaques tect嘆niques: despla巽ament lateral arrossegades per les corrents de convecci坦 del mantell:SUBDUCCI O XOC LATERAL.
13. ZONES SISMIQUESCINTUR MEDITERRANI I TRANSASITIC: Serralades mediterrnies, Himlaia. Xoc entre plaques continentals.CINTUR DE DORSALS OCENIQUES: Oceans Atlntic, ndic, Pac鱈fic, Zona del Rift a lfrica.http://earthquakes.tafoni.net/
14. TSUNAMISTerratr竪mol en el fons mar鱈: sacsejada: propagaci坦 com una ona sonora en totes les direccions.
15. Arriba a zones poc profundes amb una gran amplitud dona.
16. A la costa es produeix un gran retroc辿s de mar (tsunami: ona de port), es produeix un mur daigua de fins a 30 metres.
17. Els m辿s forts: al cintur坦 de zones s鱈smiques, a l'oce Pac鱈fic.
22. Inundaci坦PREVENCIORDENACI DEL TERRITORI: segons mapes de perillositat: per evitar assentaments. (no es fa: San Francisco, Hollister, Los Angeles s坦n damunt de la falla de Sant Andr辿s)
23. PREVENCI CONSTRUCCI DEDIFICIS SISMORESISTENTS:SEGONS EL RISC SSMIC DE CADA ZONA.Edificis lleugers i r鱈gids: per evitar forces de cisalles.
29. Estructures refor巽ades, base aut嘆noma, refor巽os interiors, contrapesos...PREVENCIOEDUCACIO DE LA POBLACI:Jap坦: Educaci坦 a lescolasimulacresDia NacionalFarmacioles i rebostossenyalitzacions de llocs segurs.
30. RISC VOLCNICFen嘆mens violents generadors de riscos.1 de cada 12 persones al m坦n viu en zones de risc volcnic: fertilitat s嘆l, mineria...Lerupci坦 m辿s violenta va ser el Krakatoa: 1883. Va provocar tsunamis i explosions sentides a 3.500 km. Van perdre la vida 36.000 persones.http://www.youtube.com/watch?v=u_wJ7Pa18wE
31. EFECTES DESTRUCTIUSCOLADES DE LAVA: Normalment, efectes previsibles.PIROCLASTS: Impactes, esfondraments per acumulaci坦, risc per laviaci坦, canvis climtics.
35. TSUNAMISEFECTES DESTRUCTIUSEMISSI DE GASSOS TXICS: CO2, SO2, NH4, CH4. No representa gaire risc, per嘆 al 1986 , en Camerun, per emissi坦 de gasos van morir 2000 persones.
36. RISCOS ADVERSOS: Despreniments, lliscaments, destrucci坦 de cursos daigua, canvis en el clima, contaminaci坦...GESTI DEL RISC VOLCNIC: PREDICCI DERUPCIONS1.-ESTUDI DE FENMENS PRECURSORS: No s坦n exactes, ja que poden oc坦rrer dies o anys abans de lerupci坦:
37. SISMES: Augmenta quan saproxima l'erupci坦. Lhipocentre coincideix amb la cambra magmtica.
43. A vegades, sha evacuat el terreny i no hi ha hagut erupci坦, i a linrev辿s: al 1985, a Col嘆mbia: mort de 20.000 persones per una colada de lava en un lloc on ja havia un mapa de riscos.