2. Bilişim Teknolojisi Sınıfı Nedir ? Öğretim programının uygulanması sürecinde yararlanılan temel öğrenme ve öğretme ortamı olarak kullanılan sınıflara “Bilişim Teknolojisi(BT) Sınıfı” denir. BT sınıflarında bilişim teknolojisi araçlarıyla örgün eğitim çalışmaları kapsamında öğrencilere bilgisayar teknolojisi kullanımı öğretildiği gibi, çeşitli dersler için bilgisayar destekli eğitim uygulamaları ve öğrencilerin ders dışı çalışma etkinlikleri gerçekleştirilir.
3. BT Sınıflarının Fiziksel Özellikleri BT sınıflarının fiziksel olarak düzenlenmesi ve verimli olarak kullanılabilmesi oldukça önemlidir. Fiziksel alanın düzenlenmesinde öğrenci başına düşen alan, hava hacmi, yükseklik, pencere alanı, hava hareketi gibi özellikler öne çıkmaktadır.
4. BT Sınıflarının Yerleşim Özellikleri Öğrenme-öğretme etkinlikleri için uygun şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu aşamada en önemli öğe öğrenme-öğretme etkinliklerine uygun bir yerleşim düzeni belirlemektir. Ancak BT sınıflarında çoğunlukla yerleşim şeklinin sınıf alanı ve bilgisayar sayısına göre belirlendiğini görmekteyiz.
5. BT Sınıflarının Yerleşim Özellikleri BT sınıflarında yaygın olarak 3 yerleşim düzeni kullanılmaktadır. Bunlar: Klasik sınıf düzeni U düzeni Küme düzeni
6. Klasik Sınıf Yerleşim Düzeni Geleneksel yerleşimde bilgisayarlar yan yana ve arka arkaya düze sıra şeklinde sıralanır. Sınıfın sağından, solundan veya uygunsa her iki yanından bir boşluk bırakılarak öğrencilerin geçişi sağlanır. Bu yerleşim düzeninde sınıfa çok sayıda bilgisayar yerleştirilebilir, tüm öğrenciler öğretmeni görebilir.
7. U Tipi Yerleşme Düzeni U düzeni yerleşimde öğrenci bilgisayarları duvar kenarlarına yerleştirilir. Öğretmen tüm öğrenci bilgisayarlarını gözle izleyebilir. Bu yerleşim düzeninde sınıfın orta alanı boş kaldığından öğrencilere, öğretmene daha fazla hareket özgürlüğü sağlanabilir veya çeşitli eğitim teknolojileri bu alanda kullanılabilir.
8. Küme Yerleşim Düzeni Küme yerleşim düzeninde ise bilgisayarlar sınıfta istasyonlar şeklinde yerleştirilir. Bu tür yerleşim düzeni, öğrenme-öğretme etkinlikleri açısından grup, takım çalışmalarına uygundur. Her bir kümedeki öğrencilerin etkileşimi oldukça fazla iken, komşu kümelerle de etkileşim sağlanabilir.
9. Bilgisayar Masası Koltuğu ve Oturma Özellikleri Sabit olan masa yüksekliğinin 65-75 cm arasında öğrencilerin gelişimsel özelliklerine göre hazırlanması gerekir. İnsan sağlığı açısından bilgisayar kullanımında oturulan koltuk çok önemlidir. Koltuğun hareket edebilir, oturma yüksekliğinin 35-50 cm arasında ayarlanabilir, sırt desteği ve dirsek desteğine sahip olması gerekir.
10. Standart Bir BT Sınıfının Özellikleri Polat(2007), BT sınıflarının fiziksel özelliklerini dikkate alarak 20 öğrenci ve 1 öğretmen bilgisayarından oluşan bir sınıfın standartlara uygun ölçülerini belirleyerek çizimini yapmıştır. BT sınıfında yer alması öngörülen tarayıcı, yazıcı, etkileşimli tahta, lambaları gün ışığına göre kontrol eden otomatik anahtar, aydınlatma armatürü, harekete duyarlı sensör, dolap ve pencere ile gösterilmiştir. En azından aydınlatma, iklimlendirme, renk ve gürültü gibi diğer fiziksel özelliklerin ve masa, koltuk seçimlerinin uygun ölçütlere göre sağlanması gerekmektedir.
11. BT Sınıflarının Teknolojik Özellikleri BT sınıflarındaki teknolojik öğeleri donanımlar ve yazılımlar olarak 2 grupta incelenir. BT sınıflarında öğretmen ve öğrenci bilgisayarı, projeksiyon, etkileşimli tahta, tarayıcı, yazıcı, ses ve görüntü araçları, network cihazları ve kablo ağı, elektrik tesisatları, kesintisiz güç kaynağı gibi teknolojiler kullanılır. BT sınıflarında bu donanımlarla birlikte öğretmen ve öğrenci bilgisayarlarında işletim sitemleri, kelime işlemci, hesap tablosu, sunum, yönetim, antivirüs ve güvenlik yazılımları, web tasarım, programlama dilleri gibi uygulama ve geliştirme yazılımları kullanılır.
12. BT Sınıflarının Kullanımı Yaşam boyu öğrenme anlayışıyla özellikle vatandaşların bilgisayar okur-yazarlık becerilerinin kazandırılması ve bilişim teknolojisi araçlarını etkin kullanmalarını desteklemek hedeflenmiştir. Okullarda bilişim teknolojisi sınıflarının işletmesinden sorumlu kişi bilgisayar formatör öğretmenleridir. Formatör öğretmeni olmayan okullarda bu görev okul müdürlerince görevlendirilen bilgisayar öğretmenlerince yapılır.
13. Bilgisayarların verimli kullanılabilmesi için dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar aşağıdaki şekilde özetlenebilir: BT sınıflarında yiyecek ve içecek tüketilmemelidir. Bilgisayarların uygun şekilde kapatılması sağlanmalıdır. Masa, klavye ve farelerin hijyenik kullanımı sağlanmalıdır. BT sınıfları sık sık havalandırılarak , oksijen azalmasının önüne geçilmelidir. Bilgisayarlarda kullanılacak yazılımlar lisanslı olmalı, güncellemeleri yapılmalıdır. İnternet izleme ve filtreleme programları kullanılmalıdır.