際際滷

際際滷Share a Scribd company logo
Merkanalyse Spyker - merk doelgroepen  - merk positionering  - merk innerlijk    - merk uiterlijk   - merk gedrag   -  beeldtaal
Merkdoelgroepen Voor spyker is dit een redelijk afgebakend terrein. De doelgroep is als volgt: socio-demografische kenmerken:  Man 30-50jaar persoonlijkheidskenmerken:  extravert, goede manieren,zakelijk   lifestyle typeringen:  De man die het gemaakt heeft in het zakenleven gebruikerskenmerken:  houdt van snelle auto's, kwaliteit, luxe en decadentie marketingdoelgroep:  mannen tussen 30-50 jaar Communicatiedoelgroep:  mannen 35-45 jaar werkelijke gebruikersgroep:  mannen 35-70jaar Focusgroep:  man 45 jaar Zoals duidelijk te zien is wil Spyker zich als een sportief merk opstellen en zullen ze dan ook niet de focus op  de 70 jarige gebruikers leggen. Door de focus op een lagere leeftijd te zetten, zal het imago behouden  blijven en wordt het geen oubollig merk. De oudere gebruiker wil zich liever jonger voordoen.  De jongere gebruikersgroep is beperkt, omdat het voor die groep financieel niet haalbaar is om klant bij  Spyker te worden.
Merkpositionering Spyker heeft een duidelijke merkpositionering, het is namelijk een product dat niet voor de  gewone man is. Spyker zet haar merk in de markt middels een unieke luxe uitstraling. Dit cre谷ren  ze door schaarste in de markt te cre谷ren. Elk jaar rollen er relatief heel weinig autos van de   band. Zelfs dit laatste is niet geheel op de waarheid gebaseerd, want Spyker  maakt haar  autos volledig met de hand.  Naast de autos maakt spyker ook horloges en andere accessoires. Deze randproducten zijn  ook van hele hoge kwaliteit en dus erg prijzig. Mede door deze activiteiten zorgt spyker ervoor  dat haar merk een hoog aanzien heeft.  Uit het vorige blijkt dat Spyker haar merk positioneert middels een hoge uitstraling van luxe en kwaliteit. Ze zullen zich dus niet focussen op een breed publiek, maar een selecte groep rijke mensen die daar oog voor heeft. De miljonairfair (de naam zegt het al) is dan ook een duidelijk voorbeeld hoe Spyker haar merk in de markt zet.
Merkinnerlijk Spyker streeft naar een mix van actieve deelname in het internationale racecircuit, en het distribueren van persoonlijke luxe goederen, dat het persoonlijke imago steunt. De strategie van  Spyker is als volgt: - Herkenning als een merk met klasse, voor exclusieve en handgemaakte sport autos, - Een merk dat zich onderscheid van anderen in de vorm van luchtvaart gerelateerde producten.  Spyker wil dat doen op de manier zoals ze dat deden in 1898-1925. - De garantie van zekerheid en kwaliteit, om geloofwaardigheid en wereldwijde herkenning te  scheppen door deel te nemen aan het internationale racecircuit.
Merkuiterlijk Spyker straalt een zeer professionele indruk uit, bloedserieus en puur gericht op de wensen van  de klant. Ze garanderen authenticiteit, kwaliteit, prestatie en duurzaamheid die ongekend is.  Spyker richt zich vooral op de wat rijkere koper, want dit soort kwaliteit is niet voor iedereen  geschikt. Door deze houding wordt de gemiddelde koper afgeschrikt in de vorm van dat kan ik  toch niet betalen,  en trekt het juist de minderheid, miljonairs, aan. -Zeer professionele indruk -Puur gericht op wensen van de klant -Bedoeld voor de rijkere klant die aardig wat geld kan besteden
Merkgedrag Formule 1  Spyker Cars is een merk dat auto's verkoopt en sinds een aantal jaren ook een eigen formule 1  team heeft. Formule 1 hoort bij de identiteit van de Spyker auto. Het is een exclusieve race auto. Ze verkopen dus niet alleen auto's maar ook een merk dat staat voor sportieve prestaties. Door mee te doen in de formule 1 sport, bouw je bekendheid op en je successen zorgen voor  betere verkoopcijfers van je auto.
Merkgedrag Exclusiviteit Exclusiviteit hoort bij Spyker, dus rondom hun auto's hebben ze in samenwerking met  exclusieve merken, bijbehorende producten opgezet. Bij een Spyker auto krijg je 5 exclusieve tassen van Louis Vuitton, horloges van Chronoswiss, kleding van McGregor en een fiets van Koga Myata.
Merkgedrag Verschillende externe communicatiekanalen van Spyker : - beurzen als Concours d'elegance - aandeelhoudersvergaderingen - spykerowner.com forum - spijkerf1magazine.com - ze sponsoren films waar hun auto in voorkomt. De laatste was in 2008 : war met jet li e.a.
Merkgedrag Vervolg Hun externe communicatie doen ze o.a op beurzen en andere plaatsen waar de rijken der rijken komen. Zij zijn namelijk de doelgroep van Spyker. Een voorbeeld van een beurs waar Spyker  komt is de  Concours de elegance . Op die beurzen communiceren ze 'one-to-one' met hun klanten. Ze laten zien dat ze verschillend zijn door de auto's met de hand te maken en daarmee  een bepaalde exclusiviteit waarborgen wat heel belangrijk is in dit marktsegment. Via  aandeelhoudersvergaderingen houden ze hun clientele op de hoogte van de nieuwste  ontwikkelingen. Als er een nieuw model wordt ontwikkelt wordt dat via zon vergadering naar  buiten toe gecommuniceerd. Dat geeft weer een bepaalde sfeer van exclusiviteit. Via  spykerowner.com hebben ze ook een kanaal om met hun klantenkring te kunnen communiceren.  Spijkerf1magazine.com is ook weer een stuk exclusiviteit, ze claimen met het tijdschrift het eerste interactieve automagazine ter wereld te zijn.
Beeldtaal De typografie en de illustraties die spyker gebruikt in de externe communicatie sluiten aan bij  de exclusiviteit van het merk. In illustraties verwijzen ze naar hun heritage van de klassieker    spyker . Dat zie je ook terug in het logo, dat een vliegtuig propellor weergeeft. De laatste tijd  werken ze veel met formule 1 design, en dat merk je aan de sponsor McGregor. De kleding van  Spyker heeft veel weg van een race uiterlijk, en niet zo zeer een exclusief uiterlijk met suede e.d.

More Related Content

Spyker

  • 1. Merkanalyse Spyker - merk doelgroepen - merk positionering - merk innerlijk - merk uiterlijk - merk gedrag - beeldtaal
  • 2. Merkdoelgroepen Voor spyker is dit een redelijk afgebakend terrein. De doelgroep is als volgt: socio-demografische kenmerken: Man 30-50jaar persoonlijkheidskenmerken: extravert, goede manieren,zakelijk lifestyle typeringen: De man die het gemaakt heeft in het zakenleven gebruikerskenmerken: houdt van snelle auto's, kwaliteit, luxe en decadentie marketingdoelgroep: mannen tussen 30-50 jaar Communicatiedoelgroep: mannen 35-45 jaar werkelijke gebruikersgroep: mannen 35-70jaar Focusgroep: man 45 jaar Zoals duidelijk te zien is wil Spyker zich als een sportief merk opstellen en zullen ze dan ook niet de focus op de 70 jarige gebruikers leggen. Door de focus op een lagere leeftijd te zetten, zal het imago behouden blijven en wordt het geen oubollig merk. De oudere gebruiker wil zich liever jonger voordoen. De jongere gebruikersgroep is beperkt, omdat het voor die groep financieel niet haalbaar is om klant bij Spyker te worden.
  • 3. Merkpositionering Spyker heeft een duidelijke merkpositionering, het is namelijk een product dat niet voor de gewone man is. Spyker zet haar merk in de markt middels een unieke luxe uitstraling. Dit cre谷ren ze door schaarste in de markt te cre谷ren. Elk jaar rollen er relatief heel weinig autos van de band. Zelfs dit laatste is niet geheel op de waarheid gebaseerd, want Spyker maakt haar autos volledig met de hand. Naast de autos maakt spyker ook horloges en andere accessoires. Deze randproducten zijn ook van hele hoge kwaliteit en dus erg prijzig. Mede door deze activiteiten zorgt spyker ervoor dat haar merk een hoog aanzien heeft. Uit het vorige blijkt dat Spyker haar merk positioneert middels een hoge uitstraling van luxe en kwaliteit. Ze zullen zich dus niet focussen op een breed publiek, maar een selecte groep rijke mensen die daar oog voor heeft. De miljonairfair (de naam zegt het al) is dan ook een duidelijk voorbeeld hoe Spyker haar merk in de markt zet.
  • 4. Merkinnerlijk Spyker streeft naar een mix van actieve deelname in het internationale racecircuit, en het distribueren van persoonlijke luxe goederen, dat het persoonlijke imago steunt. De strategie van Spyker is als volgt: - Herkenning als een merk met klasse, voor exclusieve en handgemaakte sport autos, - Een merk dat zich onderscheid van anderen in de vorm van luchtvaart gerelateerde producten. Spyker wil dat doen op de manier zoals ze dat deden in 1898-1925. - De garantie van zekerheid en kwaliteit, om geloofwaardigheid en wereldwijde herkenning te scheppen door deel te nemen aan het internationale racecircuit.
  • 5. Merkuiterlijk Spyker straalt een zeer professionele indruk uit, bloedserieus en puur gericht op de wensen van de klant. Ze garanderen authenticiteit, kwaliteit, prestatie en duurzaamheid die ongekend is. Spyker richt zich vooral op de wat rijkere koper, want dit soort kwaliteit is niet voor iedereen geschikt. Door deze houding wordt de gemiddelde koper afgeschrikt in de vorm van dat kan ik toch niet betalen, en trekt het juist de minderheid, miljonairs, aan. -Zeer professionele indruk -Puur gericht op wensen van de klant -Bedoeld voor de rijkere klant die aardig wat geld kan besteden
  • 6. Merkgedrag Formule 1 Spyker Cars is een merk dat auto's verkoopt en sinds een aantal jaren ook een eigen formule 1 team heeft. Formule 1 hoort bij de identiteit van de Spyker auto. Het is een exclusieve race auto. Ze verkopen dus niet alleen auto's maar ook een merk dat staat voor sportieve prestaties. Door mee te doen in de formule 1 sport, bouw je bekendheid op en je successen zorgen voor betere verkoopcijfers van je auto.
  • 7. Merkgedrag Exclusiviteit Exclusiviteit hoort bij Spyker, dus rondom hun auto's hebben ze in samenwerking met exclusieve merken, bijbehorende producten opgezet. Bij een Spyker auto krijg je 5 exclusieve tassen van Louis Vuitton, horloges van Chronoswiss, kleding van McGregor en een fiets van Koga Myata.
  • 8. Merkgedrag Verschillende externe communicatiekanalen van Spyker : - beurzen als Concours d'elegance - aandeelhoudersvergaderingen - spykerowner.com forum - spijkerf1magazine.com - ze sponsoren films waar hun auto in voorkomt. De laatste was in 2008 : war met jet li e.a.
  • 9. Merkgedrag Vervolg Hun externe communicatie doen ze o.a op beurzen en andere plaatsen waar de rijken der rijken komen. Zij zijn namelijk de doelgroep van Spyker. Een voorbeeld van een beurs waar Spyker komt is de Concours de elegance . Op die beurzen communiceren ze 'one-to-one' met hun klanten. Ze laten zien dat ze verschillend zijn door de auto's met de hand te maken en daarmee een bepaalde exclusiviteit waarborgen wat heel belangrijk is in dit marktsegment. Via aandeelhoudersvergaderingen houden ze hun clientele op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Als er een nieuw model wordt ontwikkelt wordt dat via zon vergadering naar buiten toe gecommuniceerd. Dat geeft weer een bepaalde sfeer van exclusiviteit. Via spykerowner.com hebben ze ook een kanaal om met hun klantenkring te kunnen communiceren. Spijkerf1magazine.com is ook weer een stuk exclusiviteit, ze claimen met het tijdschrift het eerste interactieve automagazine ter wereld te zijn.
  • 10. Beeldtaal De typografie en de illustraties die spyker gebruikt in de externe communicatie sluiten aan bij de exclusiviteit van het merk. In illustraties verwijzen ze naar hun heritage van de klassieker spyker . Dat zie je ook terug in het logo, dat een vliegtuig propellor weergeeft. De laatste tijd werken ze veel met formule 1 design, en dat merk je aan de sponsor McGregor. De kleding van Spyker heeft veel weg van een race uiterlijk, en niet zo zeer een exclusief uiterlijk met suede e.d.