ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
ΑΝΟΣΟΣΦΑΙΡΙΝΕΣ ΕΝΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΟΠΟ
ΑΝΟΣΟΣΦΑΙΡΙΝΕΣ  Ή  ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ Γιατί πιστεύετε ότι ονομάζονται έτσι ; Παρατηρείστε τις επόμενες εικόνες και δώστε μια πιθανή εξήγηση .
ΔΟΜΗ ΔΡΑΣΗ
ΕΞΗΓΗΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ Ονομάζονται  Ανοσοσφαιρίνες  γιατί είναι  σφαιρικές  πρωτεΐνες ,με  ανοσολογική   δράση . Ονομάζονται αλλιώς και  Αντισώματα  ,γιατί δρουν  εναντίον κάθε ξένου σώματος- εισβολέα ,με σκοπό να τον εξουδετερώσουν.
ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ; ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ; ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥΣ ; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥΣ;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ; ΕΙΝΑΙ  ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ (ΣΕ ΣΧΗΜΑ Υ)  ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ   ΑΝΤΙΓΟΝΟ(ΤΟΝ ΕΙΣΒΟΛΕΑ) ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ  ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΟΥΝ .
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ; Στην επιφάνεια των Β-Λεμφοκυττάρων (μέσα στο πλάσμα του αίματος). Ελεύθερα μέσα στο πλάσμα του αίματος . Στην περιοχή της μόλυνσης .
ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ; Παράγονται από τα Β-Λεμφοκύτταρα, μια κατηγορία Λευκών αιμοσφαιρίων. Τα Β-Λεμφοκύτταρα μετατρέπονται σε Πλασματοκύτταρα και παράγουν τεράστιες ποσότητες αντισωμάτων ,τις οποίες εκκρίνουν στο πλάσμα του αίματος.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥΣ ; Κάθε μόριο έχει 4 πολυπεπτιδικές αλυσίδες , 2 βαριές και 2 ελαφριές. Οι αλυσίδες αυτές ενώνονται μεταξύ τους με ομοιοπολικούς δεσμούς θείου ( δισουλφιδικούς  δεσμούς ) . Υπάρχει μια  σταθερή  και  μια  μεταβλητή  περιοχή . Η μεταβλητή είναι η περιοχή με την ειδική στερεοδιάταξη , ώστε να ταιριάζει με το αντίστοιχο  αντιγόνο (εχθρικό σώμα) και να ενώνεται μαζί του.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ; Ενεργοποίηση του Συμπληρώματος Αδρανοποίηση των παραγόμενων τοξινών. Αναγνώριση του μικροοργανισμού από τα Μακροφάγα με σκοπό την ολοκληρωτική του καταστροφή . Διέγερση του  Β-Λεμφοκύτταρο ώστε να αρχίσει η διαίρεσή και η διαφοροποίησή του ,σε Πλασματοκύτταρα και Β-μνήμης .
ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ;
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟ ΠΡΟΫΓΟΥΜΕΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑ .
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ
Τι παριστάνει το κόκκινο σχήμα;
ΒΡΕΣ ΤΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΡΙΘΜΟΣ Αντίσωμα Αντιγόνο Φαγοκύτταρο Σύνδεση Αντιγόνου-Αντισώματος Υποδοχείς σύνδεσης με το αντίσωμα Φαγοκυττάρωση

More Related Content

ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ - ΑΝΟΣΟΣΦΑΙΡΙΝΕΣ

  • 2. ΑΝΟΣΟΣΦΑΙΡΙΝΕΣ Ή ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ Γιατί πιστεύετε ότι ονομάζονται έτσι ; Παρατηρείστε τις επόμενες εικόνες και δώστε μια πιθανή εξήγηση .
  • 4. ΕΞΗΓΗΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ Ονομάζονται Ανοσοσφαιρίνες γιατί είναι σφαιρικές πρωτεΐνες ,με ανοσολογική δράση . Ονομάζονται αλλιώς και Αντισώματα ,γιατί δρουν εναντίον κάθε ξένου σώματος- εισβολέα ,με σκοπό να τον εξουδετερώσουν.
  • 5. ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ; ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ; ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥΣ ; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥΣ;
  • 6. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ; ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ (ΣΕ ΣΧΗΜΑ Υ) ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΓΟΝΟ(ΤΟΝ ΕΙΣΒΟΛΕΑ) ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΟΥΝ .
  • 7. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ; Στην επιφάνεια των Β-Λεμφοκυττάρων (μέσα στο πλάσμα του αίματος). Ελεύθερα μέσα στο πλάσμα του αίματος . Στην περιοχή της μόλυνσης .
  • 8. ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ; Παράγονται από τα Β-Λεμφοκύτταρα, μια κατηγορία Λευκών αιμοσφαιρίων. Τα Β-Λεμφοκύτταρα μετατρέπονται σε Πλασματοκύτταρα και παράγουν τεράστιες ποσότητες αντισωμάτων ,τις οποίες εκκρίνουν στο πλάσμα του αίματος.
  • 9. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥΣ ; Κάθε μόριο έχει 4 πολυπεπτιδικές αλυσίδες , 2 βαριές και 2 ελαφριές. Οι αλυσίδες αυτές ενώνονται μεταξύ τους με ομοιοπολικούς δεσμούς θείου ( δισουλφιδικούς δεσμούς ) . Υπάρχει μια σταθερή και μια μεταβλητή περιοχή . Η μεταβλητή είναι η περιοχή με την ειδική στερεοδιάταξη , ώστε να ταιριάζει με το αντίστοιχο αντιγόνο (εχθρικό σώμα) και να ενώνεται μαζί του.
  • 10. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ; Ενεργοποίηση του Συμπληρώματος Αδρανοποίηση των παραγόμενων τοξινών. Αναγνώριση του μικροοργανισμού από τα Μακροφάγα με σκοπό την ολοκληρωτική του καταστροφή . Διέγερση του Β-Λεμφοκύτταρο ώστε να αρχίσει η διαίρεσή και η διαφοροποίησή του ,σε Πλασματοκύτταρα και Β-μνήμης .
  • 11. ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ;
  • 12. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟ ΠΡΟΫΓΟΥΜΕΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑ .
  • 15. Τι παριστάνει το κόκκινο σχήμα;
  • 16. ΒΡΕΣ ΤΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΡΙΘΜΟΣ Αντίσωμα Αντιγόνο Φαγοκύτταρο Σύνδεση Αντιγόνου-Αντισώματος Υποδοχείς σύνδεσης με το αντίσωμα Φαγοκυττάρωση
  • 17.
  • 18.
  • 19.