את המצגת הזו הצגתי בכנס מוח, דצבמר 2011. ההרצאה שלי עסקה בעיקר בהדגמה של תרבות האינטרנט של בני נוער בישראל דרך שני שערים: תרבות אינטרנט שמשקפת את בן הנוער בעולם האמיתי (מראה) ותרבות אנונימית שמוציאה מבני הנוער את הצדדים היצירתיים והבוטים יותר.
הפער בין שתי הזהויות יוצרת גם תופעות אינטרנט בעיתיות אותן סקרתי בהרצה. אני מקווה שכאן בסליידשר יראו את ההערות של המצגת.
1 of 16
More Related Content
תרבות האינטרנט של בני נוער: תוכן, טכנולוגיה ושיתוף
1. תרבות האינטרנט של בני הנוער תוכן , טכנולוגיה ושיתוף עומר קפלן כנס מוח , דצמבר 2011
2. בני הנוער של היום נולדו בין השנים 1995 ל -2000 עמוד האינטרנט הראשון בעברית נכתב ב -1992 פייסבוק פרצו לזירה הבינלאומית בשנת 2004
3. הדור הכי מחובר שיש 93% מבני הנוער מחוברים לפייסבוק 95% מבני הנוער מחוברים לאינטרנט מקור : PEW Internet Research , 2011
4. לפני ארבע שנים ל -89% מההורים היה טלפון סלולרי לעומת 63% מבני הנוער היחס עומד היום על 90% מההורים ו -75% מבני הנוער . הנגישות לאינטרנט הסלולרי גבוהה מתמיד
זה בעצם אומר שכשהילדים האלה למדו לקרוא עברית ( בכיתה א ') רובם כבר קראו אתרים וותיקים ( ynet הושק רשמית ב -2000) ומאז הם מסגלים לעצמם הרגלי גלישה . בני הנוער שנולדו בשנת 2000 כבר גדלו לתוך עולם הרשתות החברתיות , הם לא מכירים אינטרנט אחר , קל וחומר כשפייסבוק הפך מיינסטרים בישראל בין 2007 ל -2008. אפשר לראות את זה בשקף הבא
האינטרנט הוא כבר לא שכבה נוספת או " הארכה של החושים " כמו שמתאר מרשל מקלוהן את המדיה , אלא עורק תקשורת בלתי נפרד מהחיים של בני נוער . בני נוער של היום הם מומחים בשימוש במאגרי מידע ולכן ההשפעה שלהם בתא המשפחתי רק הולכת וגדלה .
לפי מחקר של נילסן שערכו ברבעון השלישי של השנה (2011), בני נוער שולחים בממוצע 3,417 הודעות בחודש . לא פחות מ -40% בני נוער כבר מחזיקים בסמארטפון ( טלפון חכם שמשלב אינטרנט בצורה אינטואיטיבית )
מוכר במחקרים מהשנה האחרונה גם בתור Cord Cutting
בן הנוער חי למעשה בדיכוטומיה גדולה מאד - בעולם האמיתי בן הנוער הוא מוגבל : אין לו חופש תנועה ( צריכים להסיע אותו ממקום למקום , הוא מוגבל כלכלית ) ועם זאת באינטרנט יש לו המון כוח : הוא יכול להגיע לכל מנכ " ל של חברה לשיחה אחד על אחד ( מתי מישהו מאיתנו עשה את זה לאחרונה ?), הם יכולים להוביל ולהנהיג חבורה של בני נוער ואולי מבוגרים אחרים בעולמות וירטואליים .
בני נוער רואים את הרשתות החברתיות ( בעיקר פייסבוק ) כתעודת הזהות שלהם בעולם הוירטואלי , מעין בבואה שלהם עצמם שהכוח שלה חורג מגבולות העולם האמיתי ומביא לידי ביטוי את הפוטנציאל המלא שלו ברשת .
בסקר שנערך בארה " ב לפני כמה חודשים , מצאו שיוטיוב הוא מותג המדיה החברתית החזק ביותר בקצב צעירים ( יותר מפייסבוק !) יוטיוב הופך את הכוכבות לנגישה ובמובן מסוים , יוצרת את האשליה שכל אחד עם מצלמת רשת יכול להיות מוביל דעה במקרה הטוב ומטאור עם מאות מליוני מעריצים שנושאים אותו על כפיים היישר לאודישנים של Glee במקרה הטוב יותר . אפקט הכוכבות הנגישה של יוטיוב הוליד מספר טרנדים בשנים האחרונות כאשר הבולטים בהם הם ה - Haul Videos שהופכים כל בת נוער לגורו אופנה ועשרות אלפי בני נוער שמנסים את מזלם בשירה , נגינה ומשחק . בכל הנוגע למעריצים , המבנה ההיררכי השטוח והפשוט של יוטיוב כרשת חברתית הופך את כל החשבונות באתר לזהים מבחינת המעמד – אין הגבלת חברים , אין חסימה של פרטים אישיים ותמונות ויש אפשרות לשלוח הודעה פרטית לכל חשבון באתר כך שמרחק הנגיעה בין המעריץ לבין מושא ההערצה שלו
טאמבלר היא הרשת החברתית " הרביעית " של בני נוער בארה " ב והשלישית בכל מה שקשור לזמן שהייה באתר . טאמבלר הוא מיקרו - בלוג ( בני נוער של היום לא מייצרים תוכן ארוך כמו פעם אלא עובדים יותר בשיטה של " מיקס - רמיקס ". מאתרים תוכן שמעניין אותם באינטרנט ומשתפים אותו מחדש או עושים גרסה אחרת של אותו התוכן .
כריסטופר פול (25, ידוע באינטרנט בתור Moot ) הוא המייסד של אחד האתרים הגדולים לרשת במסגרתו גולשים יכולים להעלות בדיחות לרשת באופן אנונימי . במובן מסוים , כל תופעות האינטרנט שאתם מכירים מהתקופה האחרונה ( תמונות של ביבי במקומות שונים בעולם , לדוגמא ) התחילו באתר שלו ומשם יצאו החוצה . באתר של מוט , 4Chan , יש לא פחות מ -25 מליון משתמשים פעילים בחודש , רובם המוחלט בני נוער וצעירים . האנונימיות של בני הנוער מאפשרת להם לבטא את היצירתיות שלהם , לייצר תוכן בוטה יותר ולהתגייס למטרות שלא היו מתגייסים אליהן בסטיואציה אחרת . כריסטופר אמר בכנס אחר שהסיכוי לכישלון גדול יותר גדול יותר כשמייצרים תוכן בתור " העצמי " ואצל בני נוער , שחיפוש הכרה ( והינמעות מחוסר הכרה ) חשוב להם מאד , האנונימיות מאפשרת להם לממש את הפוטנציאל האינטרנטי שלהם במובן מסוים .
אחד מהושתפים של כריסטופר הקים בשנת 2008 את 9Gag , אתר שיתוף תמונות , בדיחות ותופעות אינטרנט . באתר קיים מנגנון דירוג והקהילה ( האנונימית ) היא זו שלמעשה קובעת אילו תמונות או בדיחות יראה הגולש הממוצע כשהוא נכנס לאתר .
עולמות וירטואליים מייצגים שילוב בין הבבואה של בן הנוער בעולם האמיתי לבין ההעצמה של הדמות שלו והשאיפה של " מי הוא היה רוצה להיות "
מהמחקר האחרון שפרסם מכון המחקר PEW Internet על אכזריות ואדיבות ברשתות חברתיות בקרב בני נוער עולה כי במהלך 12 החודשים האחרונים , 12% מבני הנוער האמריקאים חוו על בשרם בריונות ברשת , 9% מהם חוו אותה אפילו בטלפון הסלולרי האישי שלהם ועם כל זאת , מקרים של התאבדות בני נוער בעקבות בריונות רשת עדיין מהדהדים בכל אחד מהפרסומים .