ݺߣ

ݺߣShare a Scribd company logo
Tema 3 Plató 2.  La teoria de les Idees octubre 2011   jesús gómez
La Teoria de les Idees és  La  teoria més  important  de Plató.  També anomenada Teoria de les Formes o Models o Essències. Resum de tot el seu pensament L' expressió "teoria de les Idees" equival a "teoria sobre realitat ”. La base de moltes de les seves propostes.
Dos mons / Dues realitats  La T. Idees defensa l’ existència de dos mons o realitats.  El “món de les Idees” i el “món de les coses”
Món de les Idees Món de les coses
Què són les “Idees ”? Realitats intel.lectuals objectives i universals Les expressem a través dels conceptes. El concepte de “Justícia” o “animal” és la manera com entenem l’ idea de “Justícia” o d’Animal”, per exemple.
Les Idees tenen les següents característiques
a) Són el  model  de les coses Model = arquetip = original Un arbre ho és perquè “imita” la Idea “Arbre”, jo soc just perquè imito la idea “Justícia”·
Les coses no són models, són .............. Són el que són perquè  “imiten”  els models, perquè  “participen”  del model. Per exemple el triangle que jo dibuixo és un triangle si s’ aproxima a allò que és un triangle, a la seva definició.
b) Són l’  Essència , =  .... allò fonamental, que necessàriament ha d’ estar  L’ arbre pot ser més alt o més baix, un pi o una alzina, però per ser arbre ha de ...
Le coses són tant sols ........................... Aparences   (semblen ser però no són) Per això Plató ens diu que les Idees són l’ autèntica realitat i les coses tant sols realitat aparent. El món físic no és vertaderament real “ É s i no és” ( varia, neix, mor...)  i per tant no és autèntica realitat. T ots , equivocadament, el  prenem com a realitat .
c) Són immutables  La Idea del Cavall  és sempre la mateixa, és a dir, allò que el cavall  sempre ha estat. La seva essència no varia en el temps. Allò que és el triangle ho és ara, ho ha estat  i ho serà sempre.
Les coses no són immutables, sinó.............. Variables La Idea de Cavall sempre és la mateixa, però els cavalls concrets varien.
d) Les Idees són  eternes Sempre han existit Allò que és el triangle no és una invenció humana, sempre ha estat.
Les coses no són eternes sinó ................. Efímeres.
e) Les Idees són  intel.ligibles =  ................................ Tant sols poden ser captades amb el pensament. Les coses no són intel.ligibles sinó perceptibles
f) Gràcies a les Idees podem  entendre el món físic Recordem a Pitàgores : el món és comprensible gràcies als conceptes matemàtics.
g) Són  anteriors  a les coses No tenim la Idea de triangle després d’ haver vist triangles, sinó que sabem que estem davant un triangle perquè prèviament tenim la Idea.
h) Són  innates Tots tenim les Idees de manera natural. No són resultat de l’ aprenentatge.
Sabem que A =  A perquè tenim la Idea d’ Igualtat.
Una imatge ens agrada o no perquè tots tenim la idea   de Bellesa .
i) Es caracteritzen per  la unitat Una sola Idea Una sola idea d’ animal  o de circumferència, per exemple.
Però diversitat d’ expressions en el món físic. Moltes classes d’ animals moltes expressions gràfiques de circumferències.
Característiques de les Idees i de les coses Copieu el quadre següent i completeu-lo.
Idees Coses Models Essència Immutables Eternes Intel.ligibles Realitat en si Anteriors Innates Úniques
Idees Coses Models Còpies Essència Aparença Immutables Immutables Eternes Efímeres Intel.ligibles Perceptibles Realitat en si Menys reals Anteriors Deriven Innates Aprenentatge Úniques Diversitat
Bellesa
Jerarquia de les Idees
Diferència de valor entre les Idees Hi ha una Idea prioritària  i que dóna sentit a totes les altres i a tota la realitat : La Idea del BÉ Sinònim d’  ordre, harmonia, bellesa o  justícia
En aquesta imatge podem veure la jerarquització de les Idees. La idea central és la idea del Bé.
Plató va posar el següent títol a la seva obra més important : “República o sobre la Justícia”  L’ Idea de Justícia equival a la Idea del Bé. Una bona persona és una persona justa, una bona societat és una societat justa.
Què pretenia Plató amb la seva teoria de les idees? T res objectius :   Ètic Polític Científic
a) Objectiu ètic Plató volia demostrar l’ existència de principis morals Com la Justícia, l’ honestedat, la sinceritat... El seu valor universal  (rebuig del relativisme i del nihilisme) Volia demostrar que sense ells no existeix la virtut  (una conducta moralment correcta )
b) Objectiu polític Semblant a l’ anterior Sense principis universals no és posible la vida col.lectiva
c) Objectiu científic Sense les Idees o referències intel·lectuals de valor indiscutible  La Ciència no és possible Les Matemàtiques no existirien Però tampoc qualsevol de les altres ciències Per exemple si no acceptem el valor universal del concepte d’ evolució no podem entendre científicament el món dels éssers vius.
Recordem el trets més importants  del pensament de Plató Universalisme  = existeixen  Idees de valor universal i indiscutible Optimisme intel.lectual = Tenim la possibiltat d’ accedir a les Idees Idealisme =  És més important el món de les Idees que el de les coses Racionalisme = Cal confiar més en la reflexió que en la observació sensorial.
Escribiu les paraules alternatives a la dreta Universalisme Optimisme intel·lectual Idealisme Racionalisme
Escribiu les paraules alternatives a la dreta Universalisme Relativisme Optimisme intel·lectual Escepticisme Idealisme Materialisme Racionalisme Empirisme
Plató explica la teoria de les Idees en el “mite de la caverna”
Què són els mites? Explicacions metafòriques Que utilitza  per explicar teories de difícil comprensió. És un recurs  força utilitzat per Plató : “ Mite de la caverna” “ Mite de la caiguda de l’ ànima” “ Mite del carro alat” “ Mite de l’ Atlàntida” “ Mite de Giges”
El mite de la c averna  i la teoria de les Idees
Representació del mite de la caverna En el mite de la caverna es descriuen els dos mons de que ens parla Plató
L’ espai que representa el món de les coses  L’ espai que representa el món de les Idees
Món de les Idees Món de les coses
El missatge central del mite de la caverna és que els humans generalment estem molt equivocats però que existeix la possibilitat de superar aquesta situació
En el fons més profund de la cova hi ha uns presoners que tant sols veuen la paret final i observen “ombres”. No poden parlar entre ells. Els presoners som els humans (ignorància i confusió) Les ombres representen allò que la gent pren com a real
Els presoners prefereixen  no sortir de la cova, però si algú decideix sortir haurà de fer un esforç enorme. Aquest esforç = la duresa de l’ investigació i dela millora personal.  2) Sortir de la cova equival a  “veure” les Idees (= adonar-se de la realitat). Provoca un gran impacte.
Els objectes que hi ha fora de la cova són ... Aquells que han aconseguit sortir són ... I tenen la obligació de ... El Sol representa la Idea ... El foc de l’ interior de la cova simbolitza el Sol
A continuació algunes opinions que coincideixen amb la de Plató
Resposta del psicòleg norteamericà Bruce Hood a una pregunta d’ Eduard Punset en el programa Redes
"De forma innata la nostra ment busca patrons on no n 'hi ha, significats on només hi ha silenci i causalitats on el que regeix és la casualitat. El nostre cervell odia les incerteses i l‘ atzar, evolutivament, ha estat programat per fer (fer-se) preguntes sobre l‘ essència (què és?), la causalitat (per què?), la finalitat (per a què?), .. “ (resposta del psicòleg Hood a E. Punset)
"De forma  innata  la nostra  ment  busca  patrons (  =............)  on no n 'hi ha,  significats   ( = ...  ) on només hi ha silenci i causalitats  ( = ....)  on el que regeix és la casualitat.  El nostre cervell odia les incerteses i l‘ atzar , evolutivament, ha estat programat per fer (fer-se) preguntes sobre l‘  essència  (què és?), la causalitat (per què?), la finalitat (per a què?), ..”  (resposta del psicòleg Hood a E. Punset )
Einstein  "A través de l'univers incomprensible es manifesta una intel.ligència superior infinita". “ Univers incomprensible” = La dificultat per a explicar les coses, per a trobar solucions als problemes … “ es manifesta una intel.ligència superior infinita” = La coherència, l’ ordre, la previsibilitat …
Explicació del mite de la caverna  8’40 http://www.youtube.com/watch?v=nxVwsKNv08Q

More Related Content

Tema 3 Plató 2. Teoria de les Idees

  • 1. Tema 3 Plató 2. La teoria de les Idees octubre 2011 jesús gómez
  • 2. La Teoria de les Idees és La teoria més important de Plató. També anomenada Teoria de les Formes o Models o Essències. Resum de tot el seu pensament L' expressió "teoria de les Idees" equival a "teoria sobre realitat ”. La base de moltes de les seves propostes.
  • 3. Dos mons / Dues realitats La T. Idees defensa l’ existència de dos mons o realitats. El “món de les Idees” i el “món de les coses”
  • 4. Món de les Idees Món de les coses
  • 5. Què són les “Idees ”? Realitats intel.lectuals objectives i universals Les expressem a través dels conceptes. El concepte de “Justícia” o “animal” és la manera com entenem l’ idea de “Justícia” o d’Animal”, per exemple.
  • 6. Les Idees tenen les següents característiques
  • 7. a) Són el model de les coses Model = arquetip = original Un arbre ho és perquè “imita” la Idea “Arbre”, jo soc just perquè imito la idea “Justícia”·
  • 8. Les coses no són models, són .............. Són el que són perquè “imiten” els models, perquè “participen” del model. Per exemple el triangle que jo dibuixo és un triangle si s’ aproxima a allò que és un triangle, a la seva definició.
  • 9. b) Són l’ Essència , = .... allò fonamental, que necessàriament ha d’ estar L’ arbre pot ser més alt o més baix, un pi o una alzina, però per ser arbre ha de ...
  • 10. Le coses són tant sols ........................... Aparences (semblen ser però no són) Per això Plató ens diu que les Idees són l’ autèntica realitat i les coses tant sols realitat aparent. El món físic no és vertaderament real “ É s i no és” ( varia, neix, mor...) i per tant no és autèntica realitat. T ots , equivocadament, el prenem com a realitat .
  • 11. c) Són immutables La Idea del Cavall és sempre la mateixa, és a dir, allò que el cavall sempre ha estat. La seva essència no varia en el temps. Allò que és el triangle ho és ara, ho ha estat i ho serà sempre.
  • 12. Les coses no són immutables, sinó.............. Variables La Idea de Cavall sempre és la mateixa, però els cavalls concrets varien.
  • 13. d) Les Idees són eternes Sempre han existit Allò que és el triangle no és una invenció humana, sempre ha estat.
  • 14. Les coses no són eternes sinó ................. Efímeres.
  • 15. e) Les Idees són intel.ligibles = ................................ Tant sols poden ser captades amb el pensament. Les coses no són intel.ligibles sinó perceptibles
  • 16. f) Gràcies a les Idees podem entendre el món físic Recordem a Pitàgores : el món és comprensible gràcies als conceptes matemàtics.
  • 17. g) Són anteriors a les coses No tenim la Idea de triangle després d’ haver vist triangles, sinó que sabem que estem davant un triangle perquè prèviament tenim la Idea.
  • 18. h) Són innates Tots tenim les Idees de manera natural. No són resultat de l’ aprenentatge.
  • 19. Sabem que A = A perquè tenim la Idea d’ Igualtat.
  • 20. Una imatge ens agrada o no perquè tots tenim la idea de Bellesa .
  • 21. i) Es caracteritzen per la unitat Una sola Idea Una sola idea d’ animal o de circumferència, per exemple.
  • 22. Però diversitat d’ expressions en el món físic. Moltes classes d’ animals moltes expressions gràfiques de circumferències.
  • 23. Característiques de les Idees i de les coses Copieu el quadre següent i completeu-lo.
  • 24. Idees Coses Models Essència Immutables Eternes Intel.ligibles Realitat en si Anteriors Innates Úniques
  • 25. Idees Coses Models Còpies Essència Aparença Immutables Immutables Eternes Efímeres Intel.ligibles Perceptibles Realitat en si Menys reals Anteriors Deriven Innates Aprenentatge Úniques Diversitat
  • 26.
  • 28.
  • 29.
  • 31. Diferència de valor entre les Idees Hi ha una Idea prioritària i que dóna sentit a totes les altres i a tota la realitat : La Idea del BÉ Sinònim d’ ordre, harmonia, bellesa o justícia
  • 32. En aquesta imatge podem veure la jerarquització de les Idees. La idea central és la idea del Bé.
  • 33.
  • 34. Plató va posar el següent títol a la seva obra més important : “República o sobre la Justícia” L’ Idea de Justícia equival a la Idea del Bé. Una bona persona és una persona justa, una bona societat és una societat justa.
  • 35. Què pretenia Plató amb la seva teoria de les idees? T res objectius : Ètic Polític Científic
  • 36. a) Objectiu ètic Plató volia demostrar l’ existència de principis morals Com la Justícia, l’ honestedat, la sinceritat... El seu valor universal (rebuig del relativisme i del nihilisme) Volia demostrar que sense ells no existeix la virtut (una conducta moralment correcta )
  • 37. b) Objectiu polític Semblant a l’ anterior Sense principis universals no és posible la vida col.lectiva
  • 38. c) Objectiu científic Sense les Idees o referències intel·lectuals de valor indiscutible La Ciència no és possible Les Matemàtiques no existirien Però tampoc qualsevol de les altres ciències Per exemple si no acceptem el valor universal del concepte d’ evolució no podem entendre científicament el món dels éssers vius.
  • 39. Recordem el trets més importants del pensament de Plató Universalisme = existeixen Idees de valor universal i indiscutible Optimisme intel.lectual = Tenim la possibiltat d’ accedir a les Idees Idealisme = És més important el món de les Idees que el de les coses Racionalisme = Cal confiar més en la reflexió que en la observació sensorial.
  • 40. Escribiu les paraules alternatives a la dreta Universalisme Optimisme intel·lectual Idealisme Racionalisme
  • 41. Escribiu les paraules alternatives a la dreta Universalisme Relativisme Optimisme intel·lectual Escepticisme Idealisme Materialisme Racionalisme Empirisme
  • 42. Plató explica la teoria de les Idees en el “mite de la caverna”
  • 43. Què són els mites? Explicacions metafòriques Que utilitza per explicar teories de difícil comprensió. És un recurs força utilitzat per Plató : “ Mite de la caverna” “ Mite de la caiguda de l’ ànima” “ Mite del carro alat” “ Mite de l’ Atlàntida” “ Mite de Giges”
  • 44. El mite de la c averna i la teoria de les Idees
  • 45. Representació del mite de la caverna En el mite de la caverna es descriuen els dos mons de que ens parla Plató
  • 46.
  • 47.
  • 48. L’ espai que representa el món de les coses L’ espai que representa el món de les Idees
  • 49. Món de les Idees Món de les coses
  • 50. El missatge central del mite de la caverna és que els humans generalment estem molt equivocats però que existeix la possibilitat de superar aquesta situació
  • 51. En el fons més profund de la cova hi ha uns presoners que tant sols veuen la paret final i observen “ombres”. No poden parlar entre ells. Els presoners som els humans (ignorància i confusió) Les ombres representen allò que la gent pren com a real
  • 52. Els presoners prefereixen no sortir de la cova, però si algú decideix sortir haurà de fer un esforç enorme. Aquest esforç = la duresa de l’ investigació i dela millora personal. 2) Sortir de la cova equival a “veure” les Idees (= adonar-se de la realitat). Provoca un gran impacte.
  • 53. Els objectes que hi ha fora de la cova són ... Aquells que han aconseguit sortir són ... I tenen la obligació de ... El Sol representa la Idea ... El foc de l’ interior de la cova simbolitza el Sol
  • 54.
  • 55.
  • 56. A continuació algunes opinions que coincideixen amb la de Plató
  • 57. Resposta del psicòleg norteamericà Bruce Hood a una pregunta d’ Eduard Punset en el programa Redes
  • 58. "De forma innata la nostra ment busca patrons on no n 'hi ha, significats on només hi ha silenci i causalitats on el que regeix és la casualitat. El nostre cervell odia les incerteses i l‘ atzar, evolutivament, ha estat programat per fer (fer-se) preguntes sobre l‘ essència (què és?), la causalitat (per què?), la finalitat (per a què?), .. “ (resposta del psicòleg Hood a E. Punset)
  • 59. "De forma innata la nostra ment busca patrons ( =............) on no n 'hi ha, significats ( = ... ) on només hi ha silenci i causalitats ( = ....) on el que regeix és la casualitat. El nostre cervell odia les incerteses i l‘ atzar , evolutivament, ha estat programat per fer (fer-se) preguntes sobre l‘ essència (què és?), la causalitat (per què?), la finalitat (per a què?), ..” (resposta del psicòleg Hood a E. Punset )
  • 60. Einstein "A través de l'univers incomprensible es manifesta una intel.ligència superior infinita". “ Univers incomprensible” = La dificultat per a explicar les coses, per a trobar solucions als problemes … “ es manifesta una intel.ligència superior infinita” = La coherència, l’ ordre, la previsibilitat …
  • 61. Explicació del mite de la caverna 8’40 http://www.youtube.com/watch?v=nxVwsKNv08Q

Editor's Notes

  • #2: Setembre 2010 28.9.11