ºÝºÝߣ
Submit Search
Textos av inic cultura
•
Download as DOCX, PDF
•
0 likes
•
48 views
R
Rosa Curto
Follow
TEXTOS AVALUACIÓ INICIAL_CULTURA AUD.
Read less
Read more
1 of 3
Download now
Download to read offline
More Related Content
Textos av inic cultura
1.
QUÈ ENTENEM PER
IMATGES? "Vivim sota una pluja ininterrompuda d'imatges; els mitjans més potents no fan sinó transformar el món en imatges i multiplicar-les a través d'una fantasmagoria de joc de miralls: imatges que en gran part tenen carència de la necessitat interna que hauria de caracteritzar a tota imatge, com a forma o com a significat, com a capacitat d'imposar-se a l'atenció, com a riquesa de significats possibles. Gran part d'aquest núvol d'imatges es dissol immediatament, com els somnis que no deixen petja en la memòria" ITALO CALVINO, Sis propostes per al pròxim mil·lenni.
2.
L’ÚS I LA
PRESÈNCIA DE LES IMATGES. La configuració d’una cultura visual. (Montserrat Planella i Serra) Calvino ens diu que vivim sota una pluja ininterrompuda d'imatges. Amb aquesta frase assenyala que la presència de les imatges en la nostra societat és molt gran i que la seva utilització és reiterada. Diu, concretament, que són com una pluja ininterrompuda perquè moltes vegades les imatges ens arriben sense que ho vulguem i, a més, ho fan a tot arreu i sense parar. Les societats desenvolupades són cada dia més consumidores d'imatges. Les tecnologies de producció d'imatges han permès produir-les i reproduir-les rà pidament i els mitjans de comunicació les difonen també amb molta immediatesa i velocitat. Molts à mbits de la comunicació, de l'entreteniment, de la creació artÃstica funcionen avui dia amb imatges. Aquestes s'han convertit en un element bà sic de la nostra percepció i de la nostra relació amb el món. De fet Calvino ens diu més coses sobre aquest fet. Ens diu que els mitjans més potents no fan sinó transformar el món en imatges, això significa que capturen i produeixen imatges i que les ofereixen com si fossin representacions del món real. Fan que les imatges mediatitzin l'experiència o el coneixement que puguem tenir del món. Calvino afegeix que els mitjans multipliquen les imatges a través d'un joc de miralls com siles imatges que aquests produeixen i difonen fossin un reflex de la realitat però, al mateix temps, la realitat s'emmirallés i quedés determinada per aquestes, com si es tractés d'un procés d'influència mútua. Per això podem dir que la incidència que tenen les imatges en el nostre món és molt important. És important perquè determinen d'una manera o d'altra la nostra experiència. Les referències visuals que tenim condicionen allò que sabem, allò que pensem o allò que volem. Condicionen la percepció que després podrem tenir d'elements reals, de les consideracions que puguem fer de les persones i, fins i tot, de la imatge que podem o volem tenir de nosaltres mateixos. És tan gran la presència i ús d'imatges que, molts dels aprenentatge que puguem fer en el si d'un cultura ens venen determinats, canalitzats a través d'aquestes. Les imatges es poden convertir per a molts en un elements clau en la
3.
configuració del seu
bagatge cultural, de la seva manera de ser, de pensar, de sentir i de veure el món. Per això podem parlar d'una cultura visual, aquella que construeix i difon els seus significats a través d'imatges. Les imatges vehiculen significats i els mitjans, amb la seva difusió els fan visibles i els legitimen. Però Calvino també ens diu que gran part de les imatges tenen una carència de necessitat interna, són fútils, superficials, són mera repetició, mer entreteniment que es dissol com un núvol sense deixar memòria. Altrament, ens diu que les imatges són una forma significativa, una forma que ha de ser rica en els seus significats. Les imatges són un mitjà que, en el si d'una cultura permeten generar coneixement, que haurien de permeten pensar i reflexionar sobre el món. QÜESTIONARI 1. A què es refereixItalo Calvino quan diu que vivim sota una pluja ininterrumpudad’imatges? 2. On es produeixen més imatges? Per què? 3. Qui són els encarregats de transformar elmón en imatges? 4. De quina manera les imatges incideixen en el nostremón? 5. Què creus queés la cultura audiovisual? 6. Quines conclusions en treus de la lectura d’aquesttext? Com incideixen les imatges en la teva vida? Anomena alguna imatge què per a tu sigui important.
Download