ºÝºÝߣ

ºÝºÝߣShare a Scribd company logo
NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Mutlak Nem Maksimum  Nem Bağıl Nem
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Mutlak Nem 1 m ³  hava içerisinde bulunan nemin gr olarak ağırlığına denir ve gr/m ³  biçiminde ifade edilir. Mutlak Nemi; Sıcaklık (Buharlaşma şiddeti) Ortamdaki su buharı miktarı Buharlaşma yüzeyinin genişliği etkiler.
NEMLİLİK ve YAĞIŞ 2.   Maksimum  Nem Atmosferin taşıyabileceği nem miktarı sıcaklığa göre değiştiğinden; belirli bir sıcaklıkta 1 m ³  havanın taşıyabileceği en yüksek nem miktarına maksimum nem denir.  *** -20 ºC sıcaklığa sahip bir hava kütlesi 1 gr kadar nem taşırken; 40ºC sıcaklıkta bu değer 50 grama çıkar.
NEMLİLİK ve YAĞIŞ 3.   Bağıl Nem Hava içerisinde bulunan nemin yüzde cinsinden değerine bağıl nem denir. *** Sıcaklık ve bağıl nem arasında ters orantı vardır. Bağıl nem; çöllerde ve kara içerinde az, ancak ekvatoral bölge gibi yağışlı yerlerde ve deniz kıyılarında yüksektir.   
NEMLİLİK ve YAĞIŞ   Türkiye’de uzun yıllar buharlaşma miktarları
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Yoğunlaşma Havadaki su buharının tekrar sıvı ya da katı haldeki suya dönüşmesine yoğunlaşma denir.   *** Yoğunlaşma, havanın doyma noktasına ulaşması ve aşması ile gerçekleşir.  *** Havadaki nemin %100’e ulaştığı noktaya doyma noktası denir.  
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Yoğunlaşma 0ºC’nin üstündeki yoğunlaşmalarda; Bulut Sis Yağmur Çiğ oluşur. 0ºC’nin altındaki yoğunlaşmalarda; Kar Dolu Kırağı Kırç oluşur.  
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Bulutlar Havada asılı kalan su taneciklerinin ya da buz kristallerinin oluşturduğu kümeye bulut denir. *Başlıca Bulut Tipleri Sirüs Bulutları (Yüksek bulutlar) Kümülüs Bulutları (Küme, öbek bulutlar)  Stratüs Bulutları(Katman bulutları)  
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Türkiye uzun yıllar bulut kapalılığı haritası  
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Sisler Yere inmiş bulutlardır. Soğuk yüzeylere temas eden hava kütlelerinin, soğuyarak bünyesindeki nemi, küçük su tanecikleri  biçiminde yoğunlaştırmasıyla oluşur.   
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Sis Çeşitleri a.  Rüzgar, ılık denizlerden soğuk karaya eserse karada sis oluşur.  
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Sis Çeşitleri b.  Rüzgar, sıcak denizlerden soğuk denizlere eserse soğuk sular üzerinde sis oluşur.  
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Sis Çeşitleri c.  Rüzgar, sıcak karalardan soğuk denizlere eserse deniz üzerinde sis oluşur.  
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Sis Çeşitleri d.  Serin denizler üzerinde alçalan hava kütleleri sis oluşumuna neden olur.  
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Kara sisleri (Radyasyon sisleri)   ***Bu tür sisler daha çok durgun hava ve terselme sonucu oluşan sislerdir.
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Yamaç sisleri (Orografik sisler)  
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Yağmur Sıcaklığın düşmeye devam etmesi durumunda bulutu oluşturan, küçük su taneciklerinin çaplarının büyümesi ve ağırlaşması ile oluşur. Kar Bulutu oluşturan küçük su taneciklerinde, sıcaklığın 0 ºC’nin altına düşmesiyle kristalleşmesidir. Dolu Bulutun yer aldığı atmosfer katında sıcaklığın hızlı bir şekilde 0ºC’nin altına düşmesi durumunda, yağmur tanelerinin katılaşması ile oluşan bu parçacıklarıdır.   
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Çiğ Hava kütlelerine göre daha fazla soğuyan bitki, taş ve toprak yüzeylerinde, hava içindeki nemin küçük su tanecikleri biçiminde yoğunlaşması ile oluşur.  Kırağı Sıcaklığın 0ºC’nin altına düştüğü yüzeylerde, hava içerisindeki nemin kristaller biçiminde yoğunlaşması ile oluşur. Kırç Taş ve ağaç yüzeylerinde, araba ve ev camları üzerinde kırağı yoğunluğunun artmasıyla oluşan ince buz kristallerine denir.   
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Yağış Yağmur, kar ve dolu gibi yoğunlaşma ürünlerinin yere düşmesiyle yağış oluşur.   
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Ayvalık’a dolu yağarken  
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Hava Hareketlerine Bağlı Olarak Ortaya Çıkan Yağış Türleri….. Konveksiyonel  (Yükselim) Yağışları  
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Yağış Türleri….. 2.  Orografik (Yamaç) Yağışları  
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Yağış Türleri….. 3.  Frontal (Cephe) Yağışları  
NEMLİLİK ve YAĞIŞ Yağış Türleri….. 3.  Frontal (Cephe) Yağışları   Soğuk cephe Sıcak cephe
TÜRKİYE  NEMLİLİK ve YAĞIŞ Türkiye uzun yıllar yıllık toplam yağış miktarları  
TÜRKİYE  NEMLİLİK ve YAĞIŞ 2001 KMS Aşağıdaki beş bölgemizden hangisinde yaz aylarında coğrafi konum dikkate alındığında buharlaşma en fazla olur? a) Güneydoğu Anadolu b)Doğu Anadolu c) Karadeniz d) Marmara e)Ege  
TÜRKİYE  NEMLİLİK ve YAĞIŞ 2001 KMS Haymana, Bozok, Erzurum-Kars, Gaziantep ve Obruk platolarının hangisinde, yaz mevsimi sıcak ve kurak  geçmez ? a) Erzurum-Kars b) Haymana c) Gaziantep d) Obruk e)Bozok  

More Related Content

TüRkiyede Nemlilik Ve YağIş

  • 2. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Mutlak Nem Maksimum Nem Bağıl Nem
  • 3. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Mutlak Nem 1 m ³ hava içerisinde bulunan nemin gr olarak ağırlığına denir ve gr/m ³ biçiminde ifade edilir. Mutlak Nemi; Sıcaklık (BuharlaÅŸma ÅŸiddeti) Ortamdaki su buharı miktarı BuharlaÅŸma yüzeyinin geniÅŸliÄŸi etkiler.
  • 4. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž 2. Maksimum Nem Atmosferin taşıyabileceÄŸi nem miktarı sıcaklığa göre deÄŸiÅŸtiÄŸinden; belirli bir sıcaklıkta 1 m ³ havanın taşıyabileceÄŸi en yüksek nem miktarına maksimum nem denir. *** -20 ºC sıcaklığa sahip bir hava kütlesi 1 gr kadar nem taşırken; 40ºC sıcaklıkta bu deÄŸer 50 grama çıkar.
  • 5. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž 3. Bağıl Nem Hava içerisinde bulunan nemin yüzde cinsinden deÄŸerine bağıl nem denir. *** Sıcaklık ve bağıl nem arasında ters orantı vardır. Bağıl nem; çöllerde ve kara içerinde az, ancak ekvatoral bölge gibi yağışlı yerlerde ve deniz kıyılarında yüksektir.  
  • 6. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž   Türkiye’de uzun yıllar buharlaÅŸma miktarları
  • 7. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž YoÄŸunlaÅŸma Havadaki su buharının tekrar sıvı ya da katı haldeki suya dönüşmesine yoÄŸunlaÅŸma denir. *** YoÄŸunlaÅŸma, havanın doyma noktasına ulaÅŸması ve aÅŸması ile gerçekleÅŸir. *** Havadaki nemin %100’e ulaÅŸtığı noktaya doyma noktası denir.  
  • 8. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž YoÄŸunlaÅŸma 0ºC’nin üstündeki yoÄŸunlaÅŸmalarda; Bulut Sis YaÄŸmur ÇiÄŸ oluÅŸur. 0ºC’nin altındaki yoÄŸunlaÅŸmalarda; Kar Dolu Kırağı Kırç oluÅŸur.  
  • 9. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Bulutlar Havada asılı kalan su taneciklerinin ya da buz kristallerinin oluÅŸturduÄŸu kümeye bulut denir. *BaÅŸlıca Bulut Tipleri Sirüs Bulutları (Yüksek bulutlar) Kümülüs Bulutları (Küme, öbek bulutlar) Stratüs Bulutları(Katman bulutları)  
  • 10. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Türkiye uzun yıllar bulut kapalılığı haritası  
  • 11. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Sisler Yere inmiÅŸ bulutlardır. SoÄŸuk yüzeylere temas eden hava kütlelerinin, soÄŸuyarak bünyesindeki nemi, küçük su tanecikleri biçiminde yoÄŸunlaÅŸtırmasıyla oluÅŸur.  
  • 12. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Sis ÇeÅŸitleri a. Rüzgar, ılık denizlerden soÄŸuk karaya eserse karada sis oluÅŸur.  
  • 13. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Sis ÇeÅŸitleri b. Rüzgar, sıcak denizlerden soÄŸuk denizlere eserse soÄŸuk sular üzerinde sis oluÅŸur.  
  • 14. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Sis ÇeÅŸitleri c. Rüzgar, sıcak karalardan soÄŸuk denizlere eserse deniz üzerinde sis oluÅŸur.  
  • 15. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Sis ÇeÅŸitleri d. Serin denizler üzerinde alçalan hava kütleleri sis oluÅŸumuna neden olur.  
  • 16. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Kara sisleri (Radyasyon sisleri)   ***Bu tür sisler daha çok durgun hava ve terselme sonucu oluÅŸan sislerdir.
  • 17. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Yamaç sisleri (Orografik sisler)  
  • 18. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž YaÄŸmur Sıcaklığın düşmeye devam etmesi durumunda bulutu oluÅŸturan, küçük su taneciklerinin çaplarının büyümesi ve ağırlaÅŸması ile oluÅŸur. Kar Bulutu oluÅŸturan küçük su taneciklerinde, sıcaklığın 0 ºC’nin altına düşmesiyle kristalleÅŸmesidir. Dolu Bulutun yer aldığı atmosfer katında sıcaklığın hızlı bir ÅŸekilde 0ºC’nin altına düşmesi durumunda, yaÄŸmur tanelerinin katılaÅŸması ile oluÅŸan bu parçacıklarıdır.  
  • 19. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž ÇiÄŸ Hava kütlelerine göre daha fazla soÄŸuyan bitki, taÅŸ ve toprak yüzeylerinde, hava içindeki nemin küçük su tanecikleri biçiminde yoÄŸunlaÅŸması ile oluÅŸur. Kırağı Sıcaklığın 0ºC’nin altına düştüğü yüzeylerde, hava içerisindeki nemin kristaller biçiminde yoÄŸunlaÅŸması ile oluÅŸur. Kırç TaÅŸ ve aÄŸaç yüzeylerinde, araba ve ev camları üzerinde kırağı yoÄŸunluÄŸunun artmasıyla oluÅŸan ince buz kristallerine denir.  
  • 20. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Yağış YaÄŸmur, kar ve dolu gibi yoÄŸunlaÅŸma ürünlerinin yere düşmesiyle yağış oluÅŸur.  
  • 21. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Ayvalık’a dolu yaÄŸarken  
  • 22. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Hava Hareketlerine BaÄŸlı Olarak Ortaya Çıkan Yağış Türleri….. Konveksiyonel (Yükselim) Yağışları  
  • 23. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Yağış Türleri….. 2. Orografik (Yamaç) Yağışları  
  • 24. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Yağış Türleri….. 3. Frontal (Cephe) Yağışları  
  • 25. NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Yağış Türleri….. 3. Frontal (Cephe) Yağışları   SoÄŸuk cephe Sıcak cephe
  • 26. TÃœRKÄ°YE NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž Türkiye uzun yıllar yıllık toplam yağış miktarları  
  • 27. TÃœRKÄ°YE NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž 2001 KMS AÅŸağıdaki beÅŸ bölgemizden hangisinde yaz aylarında coÄŸrafi konum dikkate alındığında buharlaÅŸma en fazla olur? a) GüneydoÄŸu Anadolu b)DoÄŸu Anadolu c) Karadeniz d) Marmara e)Ege  
  • 28. TÃœRKÄ°YE NEMLÄ°LÄ°K ve YAÄžIÅž 2001 KMS Haymana, Bozok, Erzurum-Kars, Gaziantep ve Obruk platolarının hangisinde, yaz mevsimi sıcak ve kurak geçmez ? a) Erzurum-Kars b) Haymana c) Gaziantep d) Obruk e)Bozok Â