際際滷
Submit Search
Tuinplukwandeling - winter
0 likes
114 views
D
Di谷go Van De Keere
Follow
Een rondje door de tuin en in de buurt op zoek naar eetbare wilde en minder wilde planten.
Read less
Read more
1 of 31
Download now
Download to read offline
More Related Content
Tuinplukwandeling - winter
1.
Piepjong winters groen Tuin- en wildplukwandeling
2.
Paarse dovenetel Smaakt lichtjes naar paddestoelen en trekt straks de eerste hommels naar je tuin, die zich daar dan misschien gaan nestelen. Bestuiving verzekerd! Voorzie eventueel een nestje, door bv. een oude grote terracoAapot met gat naar boven in te graven op een rusBg en beschut plekje.
3.
Veldsla De in oktober gezaaide veldsla heeD de hele winter gestaag verder gegroeid en is nu klaar om te oogsten! Njam njam heerlijk met een sausje van balsamico-olie-diksap-zout.
4.
Klein kruiskruid Pro鍖teert van een zachte winter om mij het komende moestuinjaar het hele jaar door werk te geven
5.
Kweekgras Krijg je als je niet voldoende gemulcht hebt. Nu mag het blijven, maar binnen een goede maand verdwijnt het onder de euh zoden?
6.
Gewone melkdistel Smaakt als sla, zaait zichzelf makkelijk uit en heeD geen enkele verzorging nodig. Blijf nog maar even staan tot ik je kan oogsten, kleintje
7.
Kleine veldkers Heerlijk waterkers-achBg onkruidje dat zich vaak explosief weet te vesBgen. Vaak is het een voorteelt die nog voor alle voorteelten valt. Lekker meegenomen!
8.
Grote brandnetel Wie hem wil oogsten voor de wortels die je volgens de boekskes een gezonde haardos en een brave prostaat beloven is er bijna aan voor de moeite. Nog een paar weken en de eerste brandnetelsoep is een feit.
9.
Veldzuring 1 van de eetbare wilde zurkel- soorten. Gebruik in zurkeltoatn (aardappelstamppot met zuring) of als zuurtje in een lentelimonade. Veel vit C, maar ook oxaalzuur, dus niet mee overdrijven.
10.
Koriander In India staan de tuintjes in de winter vol, maar ook hier komt ie gemakkelijk het koude seizoen door. Bijkomend voordeel is dat je nu w辿l de Bjd krijgt om alles op te eten. Het suikerbrood achteraan gaat binnenkort ook eens als andijvie in de pot, al wil ik eerst wel nog es zien of en hoeveel het nog wil groeien.
11.
Daikon Daikon die in bloei komt levert een heel 鍖jn smakend bloeistengeltje op. Dat was heerlijk bij de boterham deze namiddag, mmm
12.
Winterpostelein Klein maar dapper, groeit op de slechtste gronden soms nog het best. Wel meer oogst als je de plant afdekt in de winter, ik heb er nog een werkje bij op mijn to do lijst.
13.
Vanalles Koriander, radijs, rucola en mosterdblad. Probeerseltjes van half oktober, en kijk, goed gegokt J
14.
Rucola Mooie 辿n lekkere bloemetjes heeD die toch. Mee in de pot, begot!
15.
Sedum Nog een beetje vroeg, maar de blaadjes van sedum kunnen zo in de sla. Een beetje zuur, een beetje knapperig, vergelijkbaar met zomerpostelein eigenlijk.
16.
Venkel Mijn vaste venkel zn haar begint al weer te groeien. Omdat ik zelf ook niet graag naar de kapper ga (voorzover dat nog nodig is) laat ik het liever staan, ik heb andere plannen met jou, beste vriend.
17.
Paardebloem Een pot er op met een steen en eventueel wat stro er in, zodat er geen zonlicht meer aan kan en je hebt je eigen oer-witlof. Lekker en gezond, en toch iets minder oer-biAer dan de groene blaadjes..
18.
Bunias I love this plant! GeeD je bijna het hele jaar door vers groen waar je niets voor hoeD de doen en in volle zomer nog een gele bloeipluim aan toe. Het is wel een slakkenmagneet, dat mag ook gezegd.
19.
Zwartmoeskervel In volle ornaat dit is met verve de mooiste wintergroente. Als al de rest nog niet naar buiten durD is deze al op zn lauweren aan het rusten. Lekker in de soep, in de sla en in de experimenteerkeuken
20.
Citroenmelisse Ook deze is er alBjd vroeg bij. Wie dat wil kan dus al zijn theetje plukken
21.
Munt en er misschien meteen ook al een beetje munt bij doen, waarom niet? Dit is wel een plantje dat de kluts kwijt is, normaal ligt munt nu nog langgerekt te snurken.
22.
Zevenblad Vervloekt, verguisd, maar een basisingredi谷nt van al mijn lentesoepjes. Dankuwel Romeinen, voor deze supermakkelijke, zij het soms net als jullie nogal invasieve groente
23.
Gewone bereklauw De jonge blaadjes toevoegen op het einde van een pasBnaak- aardpeersoepje of iets dergelijks Probeer het eens en weet het me te zeggen J
24.
Shiitake Leuke verrassing om je shiitake- stammetjes midden in de winter in producBe te zien. Ik weet wat gegeten vanavond zulle!
25.
Look-zonder-look De troostprijs voor wie op zandgrond woont en graag daslookpesto eet. Zaai hem eens onder je bessenstruiken en je fruitbomen of om het even welk half-beschaduwd hoekje. Het is een blijvertje, en dat mag. Vind je het niet lekker, laat ze dan staan voor het OranjeBpje.
26.
Aardkastanje Ik durf hem niet opgraven, want dan ben ik m kwijt, maar ik oogst wel de blaadjes af en toe, die net als bij zwartmoeskervel het best groeien in de winter.
27.
Eeuwige moes Van eeuwige moes kun je niet blijven eten, je raakt de smaak al gauw beu. Gelukkig kun je er w辿l chips van maken: neem een blaadje, strijk voor- en achterzijde in met een mengsel van olijfolie, zout, peper en eventueel een beetje sojasaus, en bak in de oven in ongeveer 5min gaar. Goed in de gaten houden - ze moeten knapperig zijn maar niet aangebrand, dat vinden je gasten waarschijnlijk minder interessant als borrelhapje. Als toespijs voor een aangebrande grap kan het dan weer w辿l.
28.
Smalle weegbree Rozetjes bij de vleet in de winter. Ook hiervan kun je chips maken, maar je kunt de blaadjes ook 鍖jnsnipperen en in de soep gooien. Wel mixen de vezels zijn nogal taai.
29.
Professioneel geklungel Minder smakelijk - Waterwegen en zeekanaal demonstreert hier vakkundig hoe je NIET aan ecologisch hakhoutbeheer doet: kapcycli van 2 jaar en het hout a鍖rezen. Goed voor de portemonnee en het groene imago, alleen jammer voor het groen z辿lf.
30.
Vogelmuur Lekker en gezond in de sla, maar als je kippen hebt, gun hen dan dit pleziertje!
31.
Speenkruid Een ranonkelachBge die soms groeit op naAe zones in de tuin, waarvan je de jonge blaadjes kunt eten als bron van vit C. Ziet er niet zo makkelijk uit om te determineren, maar er komen gele stervormige bloemetjes aan. Als je die ziet, mag je er echter niet meer van plukken, want dan worden er giDige sto鍖en aangemaakt in de plant. Eentje recht uit de tartaros dus, voor wie een beetje thuis is in Griekse mythologie.
Download