2. OBJECTIUS Valorar la necessitat d’una direcció eficaç de l’empresa i la seva responsabilitat per a obtenir els objectius proposats, i identificar-ne les funcions: planificació, organització, gestió i control. Conèixer quins són els diferents estils de direcció i relacionar-los amb el comportament i la motivació dels treballadors.
4. Competències Competències especÃfiques Competència en gestió i organització Adquirir i desenvolupar capacitats de planificació, organització, coordinació i control que permetin prendre decisions empresarials adients per arribar a un objectiu concret. Competència en estratègia Aportar racionalitat en la presa de decisions estratègiques. Competència en emprenedoria. Utilitzar correctament actituds i capacitats relacionades amb el lideratge, l’assumpció de les responsabilitats i l’acceptació del fracà s dintre del grup.
5. Competències Competències generals Competència comunicativa. Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l’entorn laboral i com a ciutadà . Competències d’investigació. Analitzar les diferents à rees d’activitat, les relacions internes i el funcionament global de les empreses. Competència de tractament de la informació. Comprendre de forma clara i coherent, valorant crÃticament informacions sobre fets rellevants en l’à mbit empresarial.
6. Competències Competència digital. Obtenir, triar i interpretar informació, utilitzant mitjans informà tics, i aplicar la informació a la presa de decisions. Competència interpersonal. Desenvolupar una actitud de lideratge amb criteri ètic.
10. 1.LA DIRECCIÓ 1.1 El Lideratge. Tipus de lideratge: Instrumental. CaracterÃstiques: satisfà les necessitats instrumentals dels seus seguidors mitjançant el cà lcul i l’optimització de processos. Ex:cap de l’equip d’assessors financers que busca una nova forma de finançament. Carismà tic. CaracterÃstiques: es basa en el vincle emocional que l’uneix als seus seguidors. Pot exercir el lideratge de forma positiva o negativa. Exemple: cap polÃtic, militar…
14. 1.LA DIRECCIÓ 1.3. Nivells de direcció. Formada pels directius i alts cà rrecs s’encarrega dels plans a llarg termini, i supervisa el funcionament de tota l’organització Concreta els plans de l’alta direcció. Dissenya els procediments , ex: el director de vendes, aprovisionament. Format per les persones que assignen tasques a cada treballador directament. Concreten els plans de la direcció intermèdia. Alta Direcció Direcció intermèdia Direcció Operativa o de gestió
17. 1.LA DIRECCIÓ 1.3. Nivells de direcció. Per tenir una estructura descentralitzada s’ha de complir el següent: Delimita clarament l’autoritat i responsabilitat delegada. Especifica de forma clara les metes i els objectius. Forma i capacita al personal en que es delegarà . Estableix els procediments d’actuació de manera que fomenti la iniciativa del personal. Especifica les à rees en què no es delega. Confia en els subordinats.
18. 1.LA DIRECCIÓ 1.4. Tasques pròpies de la direcció. Segons Alan Mintberg, el directiu duu a terme tres tipus de tasques diferents: Relacions interpersonals. Representa l’empresa, la lidera motivant el personal i l’enllança amb l’exterior ( relacions públiques) Transmissió d’informació. Capta la informació generada pel funcionament de l’empresa i la transmet a les seves unitats i membres i , en el seu cas, a l’exterior. Presa de decisions. Intenta que l’empresa millori, resol els problemes que es produeixen, assigna els seus recursos i negocia amb tercers ( proveïdors, entitats financeres…) defensant els interessos de l’empresa.
19. 1.LA DIRECCIÓ 1.5. Funcions de la direcció. Planificació: Planificar es determinar els objectius que es pretenen assolir i establir el camà ( les estratègies i feines necessà ries) per a fer-ho. Els elements del pla són els següents. Objectius. són el resultat final esperat del pla, normalment expressats en termes de rendimen PolÃtiques. ´són les lÃnies generals que vol seguir l’empresa com ara produir articles de baix preu per al gran consum, o articles d’elevades qualitat… Programes.
20. 1.LA DIRECCIÓ 1.5. Funcions de la direcció. Continuem amb els elements del pla. Procediments. Es tracta de concretar les activitats que s’han de fer per cada acció que es durà a terme: passos que cal seguir per a seleccionar els treballadors, documentació que s’ha de formalitzar…. Regles. Defineixen que es pot fer i què no. Ex: normes de seguretat que han d’observar per part dels treballadors. Pressupostos. Quantificació monetà ria dels plans, els ingressos i les despeses previstes.Ex cost d’una determinda inversió….
23. 1.LA DIRECCIÓ 1.5. Funcions de la direcció. Control , recau sobre tots els integrants de la direcció i en qualsevol dels seu nivells i afecta totes les à rees d’activitat. Dintre de control podem parlar de: Fases de control Tipus de control
26. 1.LA DIRECCIÓ 1.5. Models de direcció. Podem parlar de diferents models de direcció i destaquem la direcció per objectius i la direcció estratègica. La direcció per objectius, model creat per Peter F. Drucker al 1954. La direcció es basa en l’establiment d’objectius. Les seves caracterÃstiques són:
27. 1.LA DIRECCIÓ 1.5. Models de direcció. CaracteristÃques del model per objectius: Els objectius s’estableixen de forma conjunta. S’estableixen objectius per cada departament. Els objectius estan interrelacionats. S’han d’elaborar plans i mecanismes de control Avaluació permanent. La direcció ha de participar de forma activa. Suport de l’staff.
28. 1.LA DIRECCIÓ 1.5. Models de direcció. Les avantatges de la direcció per objectius són: Incrementa la productivitat en general. Crea està ndards que serviran de referència. Permet avaluar els canvis. Millora la comunicació entre els membres de l’organització. Permet conèixer la participació de cadascun en els resultats. Els inconvenients de la direcció per objectius són: Poden existir objectius difÃcils d’avaluar perquè siguin subjectius o, inabastables i això pot genera frustració.
30. 1.LA DIRECCIÓ 1.5. Models de direcció. El procès de direcció estratègica comprèn les activitats següents: Analitzar factors de l’entorn general i especÃfic Analitzar quins són els recursos humans ,financers i fÃsics de l’empresa Definir la missió de l’organització Definir el tipus de negoci Establir els seus objectius Anà lisi de l’entorn de l’empresa Anà lisis interna de l’empresa
34. 2. EL PROCÉS DE DECISIONS. 2.1. Matrius de decisió. Es poden representar aquests elements en una matriu. Resultats Probabilitats Estratègies Estats de la natura
35. 2. EL PROCÉS DE DECISIONS. 2.1. Matrius de decisió. En el moment de la decisió ens podem trobar en tres situacions: Certesa: coneixem el resultat de la nostra decisió perquè coneixem l’únic estat de la naturalesa. Triem amb la seguretat de saber el resultat final. Risc: hi ha diversos estats de la naturalesa, el resultat de la nostra decisió no el sabem però tenim coneixement de les probabilitats que es doni cada estat de la naturalesa possible. Les decisions es prenen a partir del valor esperat. Incertesa: hi ha diversos estat de la naturalesa i no sabem la probabilitat. Podem utilitzar diversos criteris: optimista, pessimista, Hurwicz, Laplace i Savage.