7. Geschiedenis Dienstenrichtlijn ingevoerd 28-12-2009 Niet alle Dienstenloketten sluiten goed op elkaar aan Start van SPOCS 1-5-2009
8. Wat levert het op? (1) Succes van de SC standaard in NL borgen Kennisuitwisseling Administratieve lastenverlichting Artikel 8 SD (Electronic procedures) Nieuwe generatie 1-loketten (Point of Single Contact)
Door middel van standaarden het creeren van interoperabiliteit van systemen waardoor de ondernemer gebruik kan maken van simpele digitale procedures voor de ondernemer om over de grenzen heen makkelijk zijn diensten aan kan bieden.
In SPOCS zitten naast Nederland, ook Duitsland, Polen, Oostenrijk, Griekenland, Italie en Frankrijk. Daarnaast hebben we nog een aantal publiek/private partijen zoals Frauenhofer (de duitse versie van TNO) en Capgemini. SPOCS bestaat uit 7 werkpakket. We hebben vier technische werkpakketten en een werkpakket dat zich specifiek op de pilot richt, WP6 voor Media en Awareness en WP7 voor Project Management. Elk werkpakket kent een werkpakketleider die de partners uit alle deelnemende landen en partijen binnen dat werkpakket aanstuurt.
SPOCS overstijgende organisatie, de Europese Commissie heeft 4 Large Scale Pilots in het leven geroepen, ieder met een eigen focus. SPOCS richt zich op de ondernemer die over de grens heen zijn diensten aan wil bieden PEPPOL richt zich op procurement, aanbesteden, STORK richt zich op Authenticatie autorisatie dus het kunnen uitwisselen van identiteiten over grenzen heen en EPSOS op de wereld van het digitale patientendossier De slide probeert ook de samenwerking tussen deze LSPs weer te geven. Binnen SPOCS richten wij onze bijvoorbeeld niet op het stukje identity management, voor dat stuk werken we nauw samen met STORK en hergebruiken we de oplossingen die daar worden gebouwd. Alle projecten zijn dus ingericht als pilot en hebben een werkende reallife pilot tot doel. 10-15 jaar daadwerkelijke implementatie op nationaal vlak.
Een stukje geschiedenis van SPOCS. Het is natuurlijk allemaal begonnen met de DRL die vorig jaar op 28 december is ingevoerd. Wij waren als NL het eerste Europese land dat live ging met onze Antwoord voor Bedrijven en de berichtenbox. Al voor die tijd werd het duidelijk dat de nationale implementaties van de dienstenrichtlijn nogal uit elkaar liepen. Daarom is de Europese Commissie vorig jaar mei (na een uitgebreid voortraject) officieel van start gegaan met het project SPOCS
Naast de concrete deliverables en projectresultaten natuurlijk, En dan nu even heel concreet wat levert onze rol in SPOCS ons op in NL? Zorgen dat in ieder geval SC niet hoeft weg te gooien, op dit vlak zijn wij voorloper in Europa en kunnen we dus een trekkersrol vervullen en op andere gebieden kunnen wij weer meeliften op bestaande kennis die vergaard wordt binnen het project. Kennisuitwisseling. Door onze ervaring kunnen we andere programmas attenderen op voor hen interessante europese ontwikkelingen en Doordat SPOCS werkt aan herbruikbare building blocks voor de PSC die door de memberstates gemakkelijk kunnen worden geadopteerd in hun lokale PSC worden alle bedrijven in europa in staat gesteld te profiteren van de administratieve lastenverlichting die dit te weeg brengt. SPOCS werkt aan een integrale europese architectuur en interoperabiliteitslaag waarop gegevens snel en makkelijk kunnen worden uitgewisseld en draagt daardoor bij aan de doelen van artikel 8 van de DRL, electronic procedures.
SPOCS is een pilot project van de Europese Commissie dat werk aan het Dienstenloket 2.0 en kun je dus zien als een vervolg op de implementatie van de DRL vorig jaar.
Door het gebruik van Standaarden wordt het vrij kunnen uitwisselen van informatie en de interoperabiliteit oftewel het kunnen samenwerken van systemen), bevorderd een andere manier op interoperabiliteit te bevorden is het gebruik van Open Source. Alle software modules die worden opgeleverd OSS: verbetert keuzevrijheid en een open markt waarin leveranciers vrijelijk kunnen concurreren en de kwaliteit van de software wordt verbeterd door de community
Copyright 息 2009 Capgemini. All rights reserved.
Je ziet hier alle building blocks die de DRL ons heeft opgeleverd