2. CONCEPTE:L'avantguardisme油辿s la tend竪ncia, en una obra d'art油qualsevol, o d'un artista, a introduir elements innovadors respecte de les formes tradicionals o convencionals. Tamb辿 s'ent辿n com excessiva preocupaci坦 per desplegar recursos que trenquin o distorsionin els sistemes m辿s acceptats de representaci坦 o expressi坦, al teatre, pintura, literatura, cinema, etc. T辿 en general un 炭s pejoratiu, tot i que tamb辿 s'utilitza per designar els moviments art鱈stics renovadors, i en general dogmtics, que es van produ誰t a油Europa油durant les primeres d竪cades del油segle XX, i que s坦n agrupats sota els noms gen竪rics d'avantguarda o avantguardes.
3. LA LITERATURA DENTREGUERRES:Introducci坦:El per鱈ode europeu d'entreguerres correspon en la nostra historia cultural a la desfeta del noucentisme i a l' aparici坦 de nous moviments est竪tics que arribaran fins als anys agitats de la II Rep炭blica.La implantaci坦 de la Dictadura de Primo de Rivera va incidir molt en la vida c鱈vica:- Retall general de llibertats- Supressi坦 de la mancomunitat i el corresponent poder aut嘆nomAl terreny literari油es produeix una diversitat de tend竪ncies:*油Noucentistes:( continuadors del noucentisme). On destaca Prat de la Riba en la l鱈nia post simbolista i que evoluciona cap a la poesia pura.*油Autors influ誰ts per les avantguardes europees; amb una postura m辿s rupturista essencial, segons Foix.
4. Aquesta diversitat de tend竪ncies crea fortes油connotacions ideol嘆giques:*油Continuaci坦 del noucentisme carcter burg辿s, solidesa cultural que tendeix a una producci坦 formalista.* Les油influ竪ncies europees油creen actituds de revolta, com 辿s el cas de Salvat Pappasse誰t.Per嘆 hi ha casos que s坦n m辿s dif鱈cils de classificar, com 辿s el cas de J. V. Foix; que combina un important gruix culturalista amb influ竪ncies avantguardistes. Les dos postures s坦n molt destacades en :La Revista i La Revista de CatalunyaL'amic de les arts
5. INFLUNCIA DE LES AVANTGUARDES EUROPEES:Els avantguardistes van mantenir una actitud revulsiva cap l'establiment socio-cultural de l'竪poca:- Hostilitat cap a la llengua com炭.- Originalitat creativa refusant la tradici坦 establerta.Destaquen: La novel揃la de Joyce i el teatre a l'absurd.Aquests nous esquemes eren bons per al teatre i la novel揃la, per嘆 no per a la poesia (que continuava fidel a l'est竪tica romntica).Dins de tots aquestos plantejaments sortiran els denominats moviments d'avantguarda.
6. FUTURISME (1909/1920):Sorgeix a油Mil,油Itlia油per part de油Filippo TommasoMarinetti. Aquest moviment trencava amb la油sintaxis, el油ritme油i els signes convencionals de puntuaci坦. Considerava com elements principals de la油poesia, el valor, la audcia i la revoluci坦, ja que pregonava el moviment agressiu, l' insomni febril, el passat gimnstic, el salt perill坦s i la bufetada. Tenia com a postulats: l'exaltaci坦 de lo sensual, lo nacional i guerrer, l'adoraci坦 de la mquina, el retrat de la realitat en moviment, lo objectiu de lo literari i la disposici坦 especial de lo escrit, amb el fi de donar-li una expressi坦 plstica.T竪cnica literria:-Destrucci坦 de la sintaxis: l infinitiu com a 炭nica forma verbal vlida; eliminaci坦 de ladjectiu i de ladverbi.-Abolici坦 de la puntuaci坦 i de les maj炭scules.-s de signes aritm竪tics, musicals, etc.-Paraules en llibertat.
7. CUBISME (1907/1914):Va n辿ixer a油Fran巽a, i va ser encap巽alat per油GuillaumeApollinaire. Era un art intel揃lectual que demanava la participaci坦 de lespectador, el qual havia de reconstruir lobra mentalment. La primera mostra del cubisme va ser el quadre de Picasso Les senyoretes del carrer dAviny坦 (1907). Les seves principals caracter鱈stiques consisteixen en: l'associaci坦 d'elements impossibles de concretar, desdoblament de l'autor, disposici坦 grfica de les paraules, substituci坦 de lo sentimental amb l' humor i l'alegria, i el retrat de la realitat a trav辿s de diversos enfocaments.T竪cnica literria:-Aplicaci坦 del collage a la literatura.-s de diferents lletres dimpremta.-s de cal揃ligrama.-Desaparici坦 dels enlla巽os l嘆gics de la frase.
8. DADAISME (1915/1920):Va apar竪ixer a油Zurich,油Su誰ssa amb油TristanTzara油com a fundador. Va ser el moviment m辿s radical i rebel de les avantguardes. Ideol嘆gicament es caracteritz per una actitud anarquista; lexaltaci坦 del jo lliure i independent; la negaci坦 de la moral tradicional, les bones maneres i el bon gust; i sobretot, per un violent rebuig de la racionalitat. Defensava lespontane誰tat, latzar, labsurd i la bogeria.T竪cnica literria:-Influ竪ncies del futurisme i del cubisme.-Invenci坦 de lescriptura automtica expressant una espontane誰tat total, sense que intervingui la ra坦, per tal dassolir lalliberament mental del jo creador.
9. SURREALISME (1917/1940):Va sorgir a油Fran巽a油amb油Andr辿 Breton, el qual油es va interessar per descobrir els mecanismes de l'inconscient油i sobrepassar lo油real油per mitj de油lo imaginari油i lo irracional. Sarticul en dos per鱈odes consecutius, el primer va ser bsicament literari i art鱈stic; shi defin鱈 el moviment i shi establ鱈 una tradici坦. El segon va ser molt m辿s moral que art鱈stic, explicit la vinculaci坦 del surrealisme amb la psicoanlisi (Freud) i amb plantejaments del marxisme. Es caracteritza per: pretendre crear un home nou, rec坦rrer a la crueltat i l' humor negre油amb el fi de destruir tots els matisos sentimentals i perqu竪 a pesar de ser constructiu els aspectes de la conducta油moral油humana i les manifestacions no s坦n del seu inter竪s.T竪cnica literria:-s de lescriptura automtica.-Associaci坦 de paraules i imatges.-Defensa de la distorsi坦 al揃lucinat嘆ria (consum de drogues) o on鱈rica dobjectes, ambients i experi竪ncies. -s dal揃literacions i anfores.-Expressi坦 mitjan巽ant polaritats definit嘆ries de la psicologia humana: vida-mort, passat-futur, realitat-ficci坦, etc.