2. ΕΙΑ Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο καλλιεργείται στη χώρα μας από τα αρχαία χρόνια. Ελαιώνες υπάρχουν κυρίως στα παραθαλάσσια μέρη και στα νησιά. Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ βασικός για τη Μεσογειακή διατροφή. Ωριμάζει το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο οπότε και γίνεται η συγκομιδή του.
4. ΑΜΠΕΛΙ Το αμπέλι, ή κλήμα καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του, το σταφύλι. Το σταφύλι ωριμάζει το Σεπτέμβριο και γίνεται η συγκομιδή του, ο τρύγος. Τα φύλλα του αμπελιού χρησιμοποιούνται στη μαγειρική (ντολμάδες). Τα σταφύλια μπορούν να κατανα-λωθούν ως έχουν ή να χρησιμο-ποιηθούν είτε για γλυκίσματα (γλυκό του κουταλιού) είτε για την παρασκευή σταφίδων. Όταν τα σταφύλια μεταφερθούν στο οινοποιείο, θα παρασκευαστεί αρχικά ο μούστος και στη συνέχεια θα γίνει το κρασί ή αλλά οινοποιείο, θα παρασκευαστεί αρχικά ο μούστος και στη συνέχεια θα γίνει το κρασί ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά όπως το τσίπουρο. Υπάρχουν πάμπολλες ποικιλίες αμπελιών.
6. ΣΙΤΑΡΙ Το σιτάρι είναι κύριο συστατικό της τροφής του ανθρώπου. Η Παράδοση λέει ότι η θεά Δήμητρα πρόσφερε την καλλιέργεια του σιταριού στους Αθηναίους. Κατά τη σπορά σπέρνουμε το σιτάρι στο χωράφι, κατά το θερισμό μαζεύουμε το σιτάρι, το οδηγούμε στο μύλο όπου γίνεται το αλεύρι. Με το αλεύρι παρασκευάζονται πλήθος τροφών, αλλά κυρίως το ψωμί που αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής μας.
8. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΛΩΡΙΔΑ Το σύνολο των φυτών μιας χώρας αποτελεί την χλωρίδα της. Η ελληνική χλωρίδα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά είδη φυτών.