10. De overgang
Duurt enkele jaren (4j)
Verschillende gevoelens oproepen
25% van de vrouwen klachten
(5-10j)
11. Klachten bij de overgang
Vaker en heftigere menstruaties
Opvliegers en nachtelijk transpireren
Klachten van de schede en sexuele
veranderingen
Klachten van de urinewegen
Niet-typische klachten:
hartkloppingen,gewrichtsklachten
gewichtstoename,hoofdpijn,
stemmingswisselingen en slapeloosheid
13. Behandeling van
klachten bij de overgang
Oestrogenen al dan niet incombinatie
met progestron(lokaal of systemisch)
HST
Clonidine
SSRIs
Bifosfonaten, SERMs
Homeopatische middelen
14. Life-style advies
Gezonde voeding (Ca en Vit D)
Regelmatig lichaamsbeweging
Stop met roken
Alcohol, koffie, thee en gekruid eten
lokken opvliegers uit
Kleding met meerdere laagjes
15. Endometriose in
de overgang
verdwijnt
meestal
Oestrogeen afhankelijke ziekte (97%)
Incidentie van 2-4%
16. Endometriose in
de overgang
Er is voldoende bewijs
van progressie van de
ziekte
17. Endometriose in
de overgang
Er is niet 1 theorie maar
verschillende pathofysiologische
mechanismen verantwoordelijk
voor de progressie van de ziekte
18. Endometriose in de
overgang
Meerdere potenti谷le oorzaken:
-extra ovariele oestrogeen productie
-intrinsieke oestrogeen productie
-hormonale therapie (HST)
19. Endometriose in de
overgang
Hormonale therapie:
(HST)
Pros: -werkt tegen overgangsklachten
-voorkomt osteoporose en hart-
en vaatziekten
Cons:-reactivatie/progressie van endometriose
-potentie om kwaadaardig te worden?
20. Endometriose in de
overgang
Hormonale therapie:
(HST)
geen hard bewijs, meer studies nodig
en dus is er geen reden om vrouwen met
klachten van de overgang HST te onthouden
21. Endometriose in de
overgang
Hormonale
therapie: (HST)
lage dosis combinatie pil van
oestrogeen en progesteron, continue
combinatie van progestativa en
aromatase inhibitor
22. Endometriose in de
overgang
Voor wie geen hormonen wil
Groene thee studie (VUmc)
23. Bij klachten in
overgang terug
naar
gynaecoloog
Morbiditeit
Licht verhoogd risico op
maligniteit
29. Empowerment is
bewustwording
Er is geen goede of foute optie
Bij het maken van keuzes moet je
weten wat die opties zijn
Gyn kan dat aangeven zodat patient
bewuste keuzes kan maken
De klachten verdwijnen meestal , dat is het goede nieuws. Of het slechte nieuws, het ligt eraan hoe je het woord meestal interpreteert. Hoe je ergens naar kijkt is persoonsafhankelijk. Dat weten we, maar ik geef toch nog wat voorbeelden.
En ook hoe je iets aanpakt, of het nu gaat om medische of andere zaken, is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijkheid en hoe je in het leven staat. Maar dat het hebben van een chromische ziekte impact heeft op je leven is zeker. Je gaat niet dood aan Endiometriose maar het kan je leven wel flink verstoren
Endiometriose heeft soms verstrekkende gevolgen. Kinderloosheid is al erg als je graag kinderen had gehad en kan ook nog je relatie beinvloeden of je geisoleerd laten raken van je vriendenkring. De pijn en emotionele belasting kan ook gevolgen hebben voor je carriere, je financien, noem maar op. Dat weet u als geen ander.
Pati谷nt als ervaringsdeskundige, Iedere patient is anders en de ziekte is chronisch. Even oplossen kan niet. Verlichten of zwaarder ingrijpen wel. Dan gaat het om maatwerk. Om haute couture. Om iets wat prceis past. Bij het bepalen van wat het beste is moet de gyneacoloog mijns inziens vooral optreden als coach.
Overgang geeft sowieso vaak problemen. Het heet niet voor niets overgang. Je komt in een nieuwe fase van je leven. Dat kan zowel psychisch als lichamelijk lastig zijn. Even wat feiten.
Je lichaam houdt op het hormoon oestrogeen te produceren als je in de overgang bent. Dus het probleem lost zich daardoor vanzelf op zou je zeggen. Dat geldt ook voor 97% van de patienten. Maar helaas is er nog een klein naatl waarbij de ziekte blijft of zelfs verergert.
Dat in 2 4% van de gevallen de endiometriose verergert is bewezen.
Ho
slechts 2 kleine RCT, dus meer onderzoek nodig, Ook recidief bij vrouwen in de overgang die geen HST gebruiken, mijn persoonlijke mening is dan ook dat u uw arts moet vragen om de hormonale therapie. Er is geen reden om aan te nemen dat zo n therapie slecht is voor de ziekte en wel alle reden om aan te nemen dat het de overgangsklachten verlicht of zelfs doet verdwijnen.
(remt de werking het enzym/stofje dat andostronedion in oestrogenen omzet) barbieri estrogen treshold theory elk weefsel zijn eigen gevoeligheids grens
(oxidatieve stress<<, Lisette van der Houwen). Meldt u aan en doe mee aan het onderzoek.
Bij klachten in de overgang is het sowieso een goed idee om naar een gynaecoloog te gaan, maar voor pati谷nten met endiometriose is het een must.
Hier zie je hoe verborgen de ijsberg kan zijn. Rechts de urinewegleider, de blauwe stipjes zijn plaks, die kunnen daaronder veel groter zijn. Ik laat het zien omdat het van belang is. In het ergste geval e dat is uitzonderljk maar toech kan het leiden tot afsluiting van de urinewegleider, die wordt dan afgekneld. Dus: klahcten? Dab terug nar de gneacoloog.
Chirugisch:(anatomie te normaliseren en pijn wegnemen; bv bij endometriose rond ureter meer kans op maligniteit dus eerste keus Medicamenteus. (combinatie progetativa en aromatase inhibitor)intrinsiek mechanisme om zelf endogeen oestrogeen te fabriceren0 bv Sasson study adipeize dame met buikwand end. Eostog serum hoog, FSH hoog en lokaal zeer hood oestrogeen spiegels therapie als boven weg leasies
De gynaecoloog doet als coach pas echt goed haar werk als ze van de pati谷nt een goed ge誰nformeerde gesprekspartner maakt. Ik pleit sterk voor empowerment
Niet alleen de behandeling moet tailormade zijn, uw behandelaar ook. Zorg dat je iemand vindt die bij je past. Een arts die ge誰nteresseerd is in de ziekte, die op de hoogte is van wat er speelt op dat gebied en op de hoogte van uw persoonlijke situatie en zienswijze. Iemand waarmee het klikt. Hier ziet u Karl Lagerveld. Ik houd van Chanel. Als ik op kosten van de verzekeraar bij Chanel mocht aankloppen zou ik dat zeker doen.
Een goede gyneacoloog kan u niet alleen helpen bij het bekijken of het glas half vol of half leeg is maar kan ook nog andere zienswijzen suggereren als haar kennis van de ziekte en u goed is. Misschien is het glas niet half vol en ook niet half leeg maar gewoon te groot.
Er is geen goede of verkeerde optie , niet voor deze ziekte en niet voor de overgang. Daar moet je je bewust van zijn en om je er bewust van te zijn welke keuzes je hebt heb je de hulp ndig van een goede arts waarbij je je gehoord voelt en van andere mensen met deze ziekte.
De stichting levert nu al 10 jaar een belangrijke bijdrage aan de empowerment van vrouwen met Edometriose. Dat is niet alleen een feliciatie maar ook een groot compliment ward. Deze mooie stichting weet dat Endometriose moeilijke keuzes en beslissingen van je vraagt. Niet alleen op het gebied van behandeling. Ook op het gebied van vruchtbaarheid, werk en relaties: kortom de kwaliteit van het leven. Stel vragen aan je arts en gynaecoloog, laat je goed informeren en overweeg alle opties zorgvuldig. Doe niets dat je zelf niet wilt en neem alle tijd die je nodig hebt. Tot slot: blijf in jezelf geloven, probeer positief te blijven en geef nooit op. Kijk even naar dit filmpje, dat het mooier zegt dan ik.