3. Gregory Batesons begreper kan gi økt forståelse for kompleksiteten i kommunikasjonen. Mao hvordan vi kommuniserer - og hvordan det innvirker på omgivelsene.
5. Kongruens er det samme som ….. Samsvar mellom det verbale (digitale) og det non-verbale (analoge) D -------------------------------------------------------------- A --------------------------------------------------------------
6. Mangel på kongruens: A ------------------------------------------------------------------- D #*/%?&#
8. DET RELASJONELLE PERSPEKTIV Vi utvikler oss i samspill med andre. Gregory Bateson er lite opptatt av våre egenskaper. Han er mer interessert i hva som skjer i relasjonene mellom oss. Med andre ord: Hva relasjonen er preget av
19. H M G B KJ Lat Energisk Grei Hjelpsom Masete Kul
20. H M G B KJ Lat Energisk Grei Hjelpsom ? Masete Kul
21. Rosenthal og Jacobsen: ” Pygmalion in the Classroom” R&J påviste at innstilling, tillit, anerkjennelse og positive forventninger har en uvurderlig effekt i lærings – og utviklingsprosesser.
22. Pygmalioneffekten: … antyder at de forventninger vi møter andre med, er med på å påvirke hva vi får tilbake …
23. Du får meg tilbake som den du sier jeg er Ukjent opphav Visdomsord?
24. Eliza Dolittle fra My Fair Lady Forskjellen mellom en blomsterpike og en prinsesse er ikke hvordan hun ter seg, men hvordan hun blir behandlet. Georg Bernhard Shaw
25. Gjennom måten du ser på dine kolleger, elever, barn, medmennesker (… andre?) kan du påvirke hvordan de ser på seg selv.
26. Eg fekk det ordet eg var tverr - og lei og vrang og sky og skjerr. Eg ikkje anna høyre fekk, og sturen var eg kvar eg gjekk. Visst er eg vrang og vond og sur, men eg må væra slik dei trur. Så hende det ein vakker dag at all ting fekk eit anna lag. Igjennom veggen høyrde eg at nokon tala godt om meg. Eg ville ikkje lyde på, men stilte meg så lett på tå –
27. .. og høyrde før eg smeit meg ut: Han er så grei og gild ein gut. Eg kvakk litt til, men vart så glad, då eg fekk høyre kva dei sa. Eg gøymde meg og stod og gret, men alt i kring vart ljost på let. Og midt i gråten tenkte eg, at når dei trur så godt om meg Då skal eg jammen syne dei et eg kan væra god og grei. Dei godord gjorde dagen bjart. Å du, kor hjartevarm eg vart. Liten gut fortel (Jan Magnus Bruheim, 1997)
28.
29. Løft handler om Hva vi velger å gi oppmerksomhet til Hvordan vi kommuneiserer Hva vi snakker om – og hvordan vi snakker Hvordan vi tenker Hva vi ønsker oss/ drømmer om av utvikling/endring Hva vi er gode på og hva vi ønsker oss mer av Kraften i anerkjennelsen
30. Du kan velge om du vil ergre deg over at rosen vokser på en tornegren, eller glede deg over at tornegrenen har roser. Ukjent opphav.
31. Kinesisk visdomsord Det er bedre å tenne et lite lys enn å forbanne mørket. Når tenner du lys? Når forbanner du mørket?
33. Cooperrider og Srivastva: Det er en direkte sammenheng mellom våre forventninger til framtiden og våre handlinger her og nå. Å skape sterke positive forventninger til framtiden i en organisasjon er kanskje en av de viktigste og minst utnyttede ressursene i en endringsprosess.
37. Eks. Snakke mer om hva vi vil enn hva vi ikke vil Snakke mer om hva vi får til, framfor alt vi ikke får til Øve på løsningsnakk istedenfor å forkludre problemløsning med problemsnakk ….
42. Når du har stanga hue i veggen 100 ganger, er det på tide å begynne og leite etter døra. Gudmund Hernes
43. Om igjen. – og om igjen … Ofte gjør vi mer av det som ikke virker. Kanskje er det lurt å gjøre noe helt annet som muligens vil virke bedre? Vær kreative sammen – sammen blir vi bedre!!!
44. Fellestrekk hos folk som lykkes Den mest framtredende egenskapen ved ”vellykkede” personer at de utfører positive handlinger – i ordene de velger, spørsmålene de stiller, til seg selv, - og i formuleringene de bruker i den indre samtalen. Michael Heppel – britisk forsker
45. Gammelt ordtak – ny drakt: Vi lærer mer av våre suksesser enn av våre feil.
46. Omsatt fra Bibelen Du skal gjøre mot andres barn som du vil at andre skal gjøre mot dine.
47. Hilsen fra en tidligere kursdeltaker: Gleden i ditt liv er avhengig av kvaliteten på dine tanker.
48. Good or bad? There is nothing either good or bad, but thinking makes it so. William Shakespear
50. Individuell oppgave: Problem Ikke problem Distre Snill Laid-back Ikke-voldelig ” Manjana” Trofast Avislesenede i bøtter og spann Humoristisk TV-tittende ” ” ” ” ” ” Ordensmenneske mht økonomi Rotete Kreativ Flink med barn Ekstremt aksepterende Tålmodig Tolerant * politisk syn – edruelig – ganske kjekk
51. Beslektede områder: Appreciative Inquiry God-fot teorien til Eggen Marte-Meo Kurs i depresjonsmestring Smertemestring ” Lær deg å leve med øresus” Lightening prosess
52. Appreciative Inquiry På norsk: … . Verdsettende eller anerkjennende undersøkelse …. Hovedfokus på: Det vi gjerne vil ha mer av i organisasjonen De gangene vi lykkes best.
53. Det heliotropiske prinsipp (heliotropi) Mennesker og sosiale systemer utvikler seg mot de mest lovende fremtidsforestillinger. (Beskrevet som AI’s innerste kjerne) Helios var grekernes solgud, heliotropi er her et bilde på at mennesker trekkes mot lys og varme.
54. Placebo-effekten: Handler om at forestillingen og forventningen om en positiv og helbredende virkning av medisin i seg selv fremkaller menneskets selvhelbredende krefter.
55. Michael White: Det er som regel aldri problemet som er problemet, men det er måten man tenker vedrørende problemet som er problemet ……. Finnes det eksempler fra deres (arbeids)hverdag på at dette kan være riktig?
56. Hvor henter dere energien? Hva er energi-givende på deres arbeidsplass? - hva gir energi, glede og engasjement? Hva er dere stolte av? Hvor flinke er dere til å ta vare på ”sukses – sene” og framheve det dere gjør som er ekstra bra? Finnes det noen fortrinn hos dere, eller er det noe dere er gode på som dere ønsker å gjøre mer av?
57. Finnes det noen fellestrekk? Innenfor retninger som LØFT og Ai. spør vi oss: Hva er det som kjennetegner organisasjoner (barnehager?) som får mennesker til å blomstre/trives og yte sitt beste? Finnes det noen fellestrekk?
58. Henv. til litteratur Gro Johnsrud Langslet: LØFT (1999) Løft for ledere (2002) Gi hverdagen et løft (2 …) Småkarer under frostmåne. Arthur Arntzen. Organisasjoner som begeistrer (App Inq.) Hauger m. fl. (Slip anerkendelsen løs. www.frydenlund.dk) Se også Ben Furman, finsk forfatter med fl bøker om samme tema.